Ekologiczna Borówka liofilizowana puder - opakowanie 30g
Oferowany przez nas liofilizat borówki amerykańskiej, pochodzi z polskiego, ekologicznego gospodarstwa rolnego Blueamber, znajdującego się na Pomorzu Zachodnim, w którym przestrzegane są wszelkie zasady dobrej praktyki produkcji naturalnej, co jest potwierdzone certyfikatem PL-EKO-07-06390.
Wybierając nasz produkt, mają Państwo pewność, że owoc użyty do produkcji liofilizatu pochodzi z ekologicznej plantacji Blueamber.
Borówka amerykańska to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Owoce te doskonale wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć oraz wzrok, a przede wszystkim są niezwykle bogate w przeciwutleniacze zapobiegające starzeniu. Zalecane dla kierowców, osób pracujących przy komputerze, pracowników precyzyjnych. Aby otrzymać 1 kg liofilizowanej borówki potrzeba 10 kg świeżych owoców!
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna 1547 kJ / 366 kcal
- tłuszcz: 2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
- węglowodany 75 g, w tym cukry 62 g
- błonnik: 15 g
- białko: 4,6 g
- sól: 0,02 g
Właściwości zdrowotne:
Borówka amerykańska to owoc, którego właściwości lecznicze powinny docenić osoby, które chcą mieć sokoli wzrok. W czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówki amerykańskie w celu poprawy widzenia w nocy. Ten owoc to także dobry sposób na problemy z pamięcią.
Borówka amerykańska, czyli borówka wysoka (Vaccinium corymbosum), to owoc, którego właściwości lecznicze zaczęto doceniać dopiero w XX wieku - wtedy zaczęto uprawę tych owoców. Borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny co jagody (borówki czarne). Borówki amerykańskie są nie tylko większe i słodsze w smaku od swoich kuzynek, lecz także są skuteczniejsze w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych i mogą zapobiegać marskości wątroby. Jakie
Borówka amerykańska na problemy z pamięcią
Borówka amerykańska może poprawiać pamięć - przekonują naukowcy z dwóch brytyjskich uniwersytetów - University of Reading i Penninsula Medical School - w magazynie naukowym "Free Radical Biology and Medicine". Ich zdaniem to zasługa flawonoidów, które odwracają przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci. Do takich wniosków doszli po trwającym 12 tygodni eksperymencie, w trakcie którego naukowcy uzupełnili dietę uczestników eksperymentu w borówki amerykańskie. Już po trzech tygodniach zaobserwowali u nich poprawę pamięci i z biegiem czasu była ona coraz lepsza. Nie stwierdzono, jakie są precyzyjne mechanizmy działania substancji zawartych w owocach, ale badacze uważają, że poprawiają one istniejące połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.
Borówka amerykańska zapobiega nadciśnieniu
Borówka amerykańska może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu - informują naukowcy z University of East Anglia (W. Brytania) oraz Harvard University (USA) na łamach "American Journal of Clinical Nutrition". Zaobserwowali oni, że osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich o 10 proc. rzadziej chorują na nadciśnienie. To zasługa zawartych w owocach borówki antocyjanów, związków chemicznych z grupy flawonoidów - przekonują badacze. Naukowcy zbadali 134 000 kobiet i 47 000 mężczyzn, biorących udział w badaniu "Nurses' Health Study" oraz "Health Professionals Follow-up Study", trwającym 14 lat. W momencie rozpoczęcia badań żadna z biorących w nich udział osób nie miała nadciśnienia. Co dwa lata oceniany był stan zdrowia, a co cztery - dieta. Nadciśnienie rozwinęło się u 35 000 osób.
Borówka skuteczna w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych
Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby (zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn). Podobne, antynowotworowe właściwości ma też zawarty w borówkach kwas elagowy - przeciwdziała on rozwojowi nowotworów: m.in. płuc, przełyku oraz krtani.
Borówka wspomaga pracę oczu
Borówka amerykańska jest także stosowana w leczeniu chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Podobno w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówkę w celu poprawy widzenia w nocy.
Borówka amerykańska a układ pokarmowy
Owoce borówki amerykańskiej zawierają garbniki, które działają przeciwbakteryjnie - niszczą m.in. szkodliwe szczepy E. Coli. Poza tym błonnik i antyoksydanty zawarte w borówce amerykańskiej biorą udział w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.