Herbata Bonifraterska Wzmacniająca to wysokiej jakości produkt oparty wyłącznie na naturalnych składnikach.
Bonifratrzy uczą się sztuki zielarstwa i ziołolecznictwa od swoich mistrzów, a poznawanie jej tajników opiera się na przekazie pokoleniowym. Mieszanki ziołowe bonifratrów zawierają substancje pobudzające pracę określonych narządów wewnętrznych i wyrównujących niedoczynność innych. Jednocześnie dostarczają niezbędnych witamin, związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Skład mieszanek dobierany jest indywidualnie dla każdego pacjenta. Jeśli wymaga tego stan chorego, przepisuje się składniki leczące jednocześnie dolegliwości somatyczne i nerwowe. Zgodnie bowiem z tradycją i niezmienną od wieków zasadą bonifratrów, ciało i psychikę człowieka uznaje się za niepodzielną całość.
SKŁAD HERBATY WZMACNIAJĄCEJ:
Liść poziomki - podnosi odporność organizmu i pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi dzięki bardzo dużej ilość witaminy C. Usprawniają pracę układu krwionośnego dzięki dużej zawartości potasu. Blokują wchłanianie "złego" cholesterolu LDL, który może zatykać naczynia krwionośne, zwalczają wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia, oraz hamują namnażanie się komórek nowotworowych.
Liść pokrzywy - Wyciągi z pokrzywy działają moczopędnie i saluretycznie, tzn. zwiększają wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii, chlorków i mocznika, stąd nadaje im się właściwości oczyszczające krew. Ze względu na zawartość witamin i soli mineralnych wyciągi z pokrzywy mają także działanie wzmacniające, redukujące niedobory witaminowe i mineralne, wspierające proces przemiany materii. Zwiększają poziom hemoglobiny oraz czerwonych krwinek.
Liść melisy - Stany ogólnego pobudzenia nerwowego. Melisa jest stosowana także w leczeniu objawów zaburzeń trawiennych, ze względu na działanie rozkurczające. Znajduje także zastosowanie w leczeniu bezsenności, co jest niezwykle cenne, biorąc pod uwagę, że wiele leków nadaje się tylko do krótkiej terapii, ze względu na możliwość uzależnienia.
Owoc głogu - Zawiera w swoim składzie flawonoidy oraz ich pochodne puryny. Związki te wnikają do naczyń wieńcowych serca i je rozszerzają. Wskutek rozszerzenia naczyń krwionośnych normuje się obieg krwi, serce staje się mocniejsze i zdrowsze, zaczyna lepiej pracować. Owoce głogu zawierają również mnóstwo składników odżywczych: witamin A, C, E , beta-karoten, oraz karotenoidy wpływające korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.
Owoc róży - Róża jest bogatym źródłem witaminy C, której zawiera kilkanaście razy więcej niż owoce czarnej porzeczki, zawierają także prowitaminę A, witaminy B1, B2, E i K, flawonoidy, garbnik i kwasy organiczne, olejek eteryczny, sole mineralne, z których najwięcej żelaza.
Owoc jarzębiny - Owoce jarzębiny stanowią źródło bioflawonoidów, czyli witaminy P, które uszczelniają i wzmacniają śródbłonki naczyń krwionośnych i wzmagają oraz przedłużają aktywność witaminy C. Napar i odwar z owoców korzystnie działa na skórę. Można je użyć do pielęgnowania skóry suchej, szybko wysychającej, zmęczonej i z plamami. Sorbitol zawarty w owocach podniesie wilgotność skóry.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA HERBATY WZMACNIAJĄCEJ: łyżkę ziół zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem około 10 minut. Pić 2 razy dziennie po szklance ciepłego, świeżo przygotowanego naparu.