Herbata Bonifraterska Uodparniająca to wysokiej jakości produkt oparty wyłącznie na naturalnych składnikach.
Bonifratrzy uczą się sztuki zielarstwa i ziołolecznictwa od swoich mistrzów, a poznawanie jej tajników opiera się na przekazie pokoleniowym. Mieszanki ziołowe bonifratrów zawierają substancje pobudzające pracę określonych narządów wewnętrznych i wyrównujących niedoczynność innych. Jednocześnie dostarczają niezbędnych witamin, związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Skład mieszanek dobierany jest indywidualnie dla każdego pacjenta. Jeśli wymaga tego stan chorego, przepisuje się składniki leczące jednocześnie dolegliwości somatyczne i nerwowe. Zgodnie bowiem z tradycją i niezmienną od wieków zasadą bonifratrów, ciało i psychikę człowieka uznaje się za niepodzielną całość.
SKŁAD HERBATY UODPARNIAJĄCEJ:
Liść czarnej porzeczki - Czarna porzeczka zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy-antocyjanów, które jak już wiadomo skutecznie oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników, krążących po organizmie, siejąc spustoszenie. Inne właściwości: hamuje procesy starzenia oraz
zapobiega namanażaniu się komórek nowotworowych. Najsilniejszym antyoksydantem jak kwas askorbinowy (witamina C) występująca w czarnej porzeczce w czterokrotnie większej ilości niż w pomarańczy i dwukrotnie większej niż w jagodach.
Hibiskus - bogaty jest w antocyjany, polifenole, flawonoidy, które chronią przed chorobami oraz zachowują młodość, a także w witaminę C oraz kwasy organiczne. Z powodu zawartości witaminy C, stosowany jest podczas przeziębień oraz w przypadku obniżonej odporności.
Owoc aronii - Jej owoce są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy.
Owoc róży - Róża jest bogatym źródłem witaminy C, której zawiera kilkanaście razy więcej niż owoce czarnej porzeczki, zawierają także prowitaminę A, witaminy B1, B2, E i K, flawonoidy, garbnik i kwasy organiczne, olejek eteryczny, sole mineralne, z których najwięcej żelaza.
Liść pokrzywy - Wyciągi z pokrzywy działają moczopędnie i saluretycznie, tzn. zwiększają wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii, chlorków i mocznika, stąd nadaje im się właściwości oczyszczające krew. Ze względu na zawartość witamin i soli mineralnych wyciągi z pokrzywy mają także działanie wzmacniające, redukujące niedobory witaminowe i mineralne, wspierające proces przemiany materii. Zwiększają poziom hemoglobiny oraz czerwonych krwinek.
Liść melisy - Stany ogólnego pobudzenia nerwowego. Melisa jest stosowana także w leczeniu objawów zaburzeń trawiennych, ze względu na działanie rozkurczające. Znajduje także zastosowanie w leczeniu bezsenności, co jest niezwykle cenne, biorąc pod uwagę, że wiele leków nadaje się tylko do krótkiej terapii, ze względu na możliwość uzależnienia.
Owoc jarzębiny - Owoce jarzębiny stanowią źródło bioflawonoidów, czyli witaminy P, które uszczelniają i wzmacniają śródbłonki naczyń krwionośnych i wzmagają oraz przedłużają aktywność witaminy C. Napar i odwar z owoców korzystnie działa na skórę. Można je użyć do pielęgnowania skóry suchej, szybko wysychającej, zmęczonej i z plamami. Sorbitol zawarty w owocach podniesie wilgotność skóry.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA HERBATY UODPARNIAJĄCEJ: łyżkę ziół zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem około 10 minut. Pić 2 razy dziennie po szklance ciepłego, świeżo przygotowanego naparu.