Herbata Bonifraterska Rozgrzewająca to wysokiej jakości produkt oparty wyłącznie na naturalnych składnikach.
Bonifratrzy uczą się sztuki zielarstwa i ziołolecznictwa od swoich mistrzów, a poznawanie jej tajników opiera się na przekazie pokoleniowym. Mieszanki ziołowe bonifratrów zawierają substancje pobudzające pracę określonych narządów wewnętrznych i wyrównujących niedoczynność innych. Jednocześnie dostarczają niezbędnych witamin, związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Skład mieszanek dobierany jest indywidualnie dla każdego pacjenta. Jeśli wymaga tego stan chorego, przepisuje się składniki leczące jednocześnie dolegliwości somatyczne i nerwowe. Zgodnie bowiem z tradycją i niezmienną od wieków zasadą bonifratrów, ciało i psychikę człowieka uznaje się za niepodzielną całość.
SKŁAD HERBATY ROZGRZEWAJĄCEJ:
Liść babki lancetowatej - zawiera duże ilości związków śluzowych (aż do 10 proc.), składniki irydoidowe, garbniki, awonoidy, kwasy organiczne, karoten, witaminy (m.in. C i K) oraz minerały (m.in. sole sodu, potasu, magnezu, cynku). Działa przeciwzapalnie na śluzówkę jamy ustnej i gardła oraz przewodu pokarmowego, wzmaga krzepliwość krwi i uszczelnia naczynia krwionośne. Przyspiesza gojenie ran i podrażnień skóry, łagodzi kaszel, gdyż ma działanie wykrztuśnie, a także pomaga w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Kwiatostan lipy - zawiera flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminę PP oraz śluz. Działa przede wszystkim napotnie. Wykazuje też właściwości przeciwskurczowe, żółciopędne oraz przeciwbólowe. Kwiat lipy szczególnie polecany jest przy przeziębieniach, grypie, kaszlu, anginie, zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli (zaflegmieniu dróg oddechowych).
Liść podbiału pospolitego - stosowany jest w przeziębieniu, anginie, zapaleniu błon śluzowych jamy ustnej oraz w zapaleniu krtani. Polecany także w celu łagodzenia suchego kaszlu. Pomocniczo w przewlekłym zapaleniu oskrzeli, osłabieniu odruchu wykrztuśnego i w zanikowym suchym nieżycie gardła u palaczy tytoniu i osób w wieku podeszłym.
Kwiat nagietka lekarskiego - ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, przyspiesza gojenie się ran. Ponadto działa rozkurczowo i żółciopędnie. Zewnętrznie stosuje się go przy stanach zapalnych skóry oraz błon śluzowych jamy ustnej i gardła, przy trudno gojących się ranach i owrzodzeniach żylakowatych podudzi.
Wewnętrznie nagietek stosuje się przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nieżytach żołądkach i jelit, chorobach pęcherzyka żółciowego. Nagietek wchodzi w skład wielu gotowych preparatów leczniczych. Jest również bardzo ceniony w kosmetyce.
Kora wierzby - glikozydy salicylowe z wierzby działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz przeciwgorączkowo. Zaletą wierzby jest również działanie przeciwmiażdżycowe.
Owoc bzu czarnego - zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki, triterpeny, sole mineralne. Taka kompozycja składników decyduje o właściwościach napotnych i przeciwgorączkowych kwiatów. A ponadto działają też moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność. Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosuje się je także do płukania chorego gardła i okładów przy zapaleniu spojówek.
Hibiskus - bogaty jest w antocyjany, polifenole, flawonoidy, które chronią przed chorobami oraz zachowują młodość, a także w witaminę C oraz kwasy organiczne. Z powodu zawartości witaminy C, stosowany jest podczas przeziębień oraz w przypadku obniżonej odporności.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA HERBATY ROZGRZEWAJĄCEJ: łyżkę ziół zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem około 10 minut. Pić 2 razy dziennie po szklance ciepłego, świeżo przygotowanego naparu.