Morwa biała
Morwa biała to bardzo zdrowa roślina, pomocna w zapobieganiu cukrzycy! Wyciąg z morwy białej reguluje bowiem poziom cukry we krwi.
Występuje w niektórych regionach Polski co mogę osobiście poświadczyć - pamiętam z dzieciństwa drzewo morwowe u sąsiadów na podwórku, smak owoców.
Morwa to drzewo o gęstej, kulistej koronie i ładnym pokroju, osiąga do 15 m wysokości. Drzewo porastają duże, atrakcyjne, wyróżniające się liście. Są dość grube i skórzaste, o sercowatym kształcie, gęsto piłkowane na brzegach, mają ciemnozieloną barwę.
Od maja do czerwca rozwijają się kwiaty, męskie zebrane we wzniesione kotki, żeńskie zaś w jajowatych kwiatostanach, z których tworzą się mięsiste owoce.
Gęsto pokrywają one gałęzie, dojrzewają stopniowo od połowy lipca do sierpnia.
Rodzina morwowatych jest niezwykle pożyteczna i znajduje zastosowanie zarówno w lecznictwie jak i w żywieniu. Najpopularniejsza spośród tych kilkunastu gatunków jest morwa czarna i biała. Owoce są jadalne, używane do ciast, tart, win i likierów. Wyciągi z morwy są stosowane w ziołolecznictwie już od dawna, korzenie wykorzystywano w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.
Liście przydają się także do parzenia herbaty, produkcji środków wspomagających odchudzanie czy preparatów regulujących właściwy poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Przedmiotem aukcji jest dwuletnia sadzonka w pojemniku P9.
Pojemnik jest o wymiarach 9x9x10 cm.
Sadzonka posiada silny i zdrowy system korzeniowy, który zapewnia sukces w uprawie przy zachowaniu odpowiednich warunków upraw dla danego gatunku.
ZDJĘCIE oferowanej sadzonki zostało zrobione w okresie jej pełnej wegetacji - okres letni.
Rośliny są to żywe organizmy i należy pamiętać że w każdym miesiącu ta sadzonka będzie wyglądać inaczej.
Rośliny nabywane w okresie wczesnowiosennym oraz późno jesiennym pozbawione są liści oraz niezdrewniałych pędów. W okresie jesiennym przebarwiają się także liście. Byliny pozbawione są części naziemnej.
WYMAGANIA
Dobrze rośnie na miejscach słonecznych i na przepuszczalnych, gliniastych lub piaszczystych glebach. To gatunek dość odporny na choroby i szkodniki.
Roślina znosi zanieczyszczenia powietrza, dlatego warto ją uprawiać jako zieleń miejską.
Jest łatwa w uprawie i szybko rośnie, w ciągu 10 lat może osiągnąć 8 m wysokości i nawet 5 m szerokości, dlatego jest świetnym pomysłem do większych ogrodów.
Nie wymaga cięcia, choć możemy formować z niej wysokie żywopłoty lub ciąć w celu ograniczenia wzrostu. Zabieg ten powinno się wykonywać w okresie zimowym, gdy roślina jest w pełni uśpiona, ponieważ morwy wytwarzają sok mleczny, który obficie wycieka ze zranionych tkanek. Powinno się jednak unikać silnego cięcia.