Boldo (Peumus boldus) jest wolno rosnącym, krzewiastym, wiecznie zielonym drzewem, które osiąga 6-8 m wysokości. Boldo występuje w andyjskich regionach Chile i Peru. Bywa często uprawiane we Włoszech, Maroku i Brazylii. Często stosowany na terenie USA i KANADY ze względu na swoje lecznicze właściwości. Liście tej rośliny cenione ze przede wszystkim ze względu na kojące działanie w przypadku problemów układu pokarmowego, problemów związanych z nieprawidłową sekrecją żółci. Posiada jednak szereg innych leczniczych zastosowań.
Działanie:
Wiele różnych badań nad boldyną - głównym składnikiem boldo wykazało ochronne działanie w stosunku do wątroby, a także działanie stymulujące produkcję żółci w wątrobie. Boldo stymuluje również trawienie, zwiększając wydzielanie soków żołądkowych oraz stymuluje produkcję żółci i jej wydzielanie w pęcherzyku żółciowym. W innych badaniach laboratoryjnych boldyna wykazywała działanie moczopędne, przeciwgorączkowe i właściwości przeciwzapalne, a także zdolność do zmniejszenia nadmiaru kwasu moczowego. W badaniach na zwierzętach boldyna wykazywała oddziaływanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe, jak również zdolność do ochrony przed uszkodzeniami jelita grubego. Badania udowodniły również działanie hamujące agregację płytek krwi.
Skład:
Boldo zawiera boldyna, ascaridol, benzaldehyd, boldoglucyna, octan bornylu, 1,8-cyneol, coclauryna, kumaryny, cuminaldehyd, 2-decanon, 6 () -7 dehydroboldyna, diethylphthalate, eugenol, farnesol, fenchon, gamma-terpinen, 2-heptaone, isoboldyna, kaempferol, laurolitsine, laurotetainina, norboldyna, norisocorydyna, pachycarpine, P-cymen, P-cymol, pro-nuciferyna, 2-octanon, reticulina, rhamnozydy, sabinene, sinoacutine, terpinoline, tymol, trans verbenol, 2-tridecanone i 2-undecanone.
Zastosowanie:
- kamienie żółciowe
- stymulant pęcherzyka żółciowego (stymulacja wytwarzania żółci)
- wzmocnienie funkcji wątroby (odtruwa wątrobę)
- zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego (wrzody, powolne trawienie, brak żółci, niestrawność)
- choroby jelita grubego (zapalenie jelita grubego, nieszczelne jelita, zaparcia, zespół jelita drażliwego)
- pasożyty układu pokarmowego,
- przywry wątrobowe
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania :
poronne, antyoksydacyjne, przeciwpasożytnicze, przeciwskurczowe, przeciwzapalne, pobudzające trawienie, moczopędne, przeciwgorączkowe, gastroprotekcyjne, hepatoprotekcyjne, zwiotczające mięśnie, inhibitor agregacji płytek krwi, rozluźnia naczynia krwionośne, pobudzająca wydzielanie żółci z wątroby i pęcherzyka żółciowego, przeciwpasożytniczneWłaściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
przeciwbólowe , odtruwające wątrobę i nerki, oczyszczające krew, wzmacniające serce, wiatropędne, przeczyszczające
Dawkowanie:
Tradycyjnie stosuje się:
Napar z liści: 1/2 szklanki 1 - 2 razy dziennie w przypadku problemów trawiennych lub w celu oczyszczenia wątroby.Nalewka alkoholowa: 2-4 ml 1- 2 razy na dobę /nalewkę należy sporządzić w proporcji 4:1 ( 4 części wódki 1 część ziela )
-ŚRODKI OSTROŻNOŚCI-
Boldo wykazuje działanie poronne. Pod żadnym pozorem nie należy stosować boldo w trakcie ciąży i karmienia piersią. Substancje aktywne zawarte w boldo mają tendencje do rozrzedzania krwi dlatego nie należy stosować liści boldo w przypadku problemów z krzepliwością krwi ( np. hemofilia ). Może nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych np. warfaryny. Badania in vivo potwierdzają ograniczanie aktywności niektórych leków i toksyn metabolizowanych w wątrobie, zmniejszając tym samym okres ich półtrwania.Boldo działa moczopędnie w przypadku długotrwałego stosowania.