Bokashi 5 kg
Aktywator Procesów Regeneracji i Rewitalizacji
Bokashi - przefermentowana materia organiczna z udziałem tlenowych i beztlenowych mikroorganizmów stanowiąca:
- Zaczyn do kompostowania odpadów kuchennych, resztek roślinnych z ogrodu (trawa, chwasty) i innych bioodpadów z gospodarstwa domowego
- Aktywator procesów fermentacji, regeneracji i rewitalizacji środowiska.
DZIAŁANIE:
- Eliminuje uciążliwe zapachy w kompostownikach z różnorodnej materii organicznej, w tym z odpadów kuchennych, toaletach zewnętrznych, fermentowanych gnojówkach roślinnych, pomieszczeniach zwierząt domowych, wybiegach dla zwierząt.
- Eliminuje procesy gnilne na rzecz fermentacji.
- Poprawia układ biofizykochemiczny w glebie oraz eliminuje glebowe patogeny.
- Wspomaga krzewieniu, ma wpływ na wzrost i plony roślin.
ZASTOSOWANIE I DAWKOWANIE:
Do kompostowania odpadów kuchennych Segregując odpady żywnościowe i inne resztki biologiczne do specjalnych pojemników można w warunkach domowych przetwarzać je z użyciem Bokashi w wysokiej wartości nawóz zawierający pożyteczne mikroorganizmy. Bezpośrednio każdą nową warstwę odpadów należy posypać otrębami Bokashi, w taki sposób, żeby cała powierzchnia została dokładnie obsypana, a na końcu dobrze ściśnięta. Bokashi rozpocznie proces fermentacji, neutralizując nieprzyjemne zapachy oraz poprawi skład odpadów. Kolejne warstwy odpadów dodajemy, aż do zapełnienia zbiornika. Co kilka dni można usunąć nadmiar gromadzących się odcieków z fermentacji na dnie zbiornika poprzez umieszczony tam karnik. Odciek z takiego kompostownika stanowi skoncentrowany płyn o wysokiej wartości odżywczej więc rozcieńczamy wodą oczywiście niechlorowaną, można wykorzystać np. do podlewania kwiatów. Przetworzone odpady z dodatkiem Bokashi są doskonałą zaszczepką mikrobiologiczną do gleby.
Jako dodatek do kwiatów doniczkowych:
1-2 razy na miesiąc poprzez posypanie powierzchni podłoża w doniczce lub jako dodatek przygotowania podłoża.
W chowie zwierząt domowych w celu minimalizowania przykrych zapachów z kuwet, klatek, terrariów itp.
Mieszamy ok. 100-200ml Bokashi ze żwirkiem, sianem itp. Czynność tą należy wykonać każdorazowo przy wymianie ściółki.
Ogródek:
Drzewa Stosować pod drzewa w proporcji 0,2 - 1 kg/1 m2. W przypadku roślin ozdobnych posypać bezpośrednio na kwietnik. Zaleca się stosować w połączeniu z EmFarma lub odciekiem z fermentacji Bokashi.
Przygotowanie ziemi kwiatowej z kompostu
Do całości kompostu dodać 5 % Bokashi oraz 1,5 % do 3 % wytworzonego nawozu organicznego i dobrze wymieszać. Czynność tą należy wykonać na ok. 14 dni przed użyciem podłoża do siewu lub sadzenia.
Trawnik
Bezpośrednio na trawnik raz na kilka miesięcy lub mniejszymi porcjami tak często, jak to tylko potrzebne. Zasadniczo powinno się stosować 0,2 kg Bokashi/ m2. W przypadku gleb o niższej żyzności lub mających mniej materii organicznej można stosować do 1 kg/m2.
Rewitalizacja stawów i oczek wodnych
możemy zobaczyć to na przykładzie robienia kul Bokashi w programie telewizyjnym Maja w ogrodzie "Ogród w harmonii z naturą" - odcinek 479 - http://majawogrodzie.tvn.pl/193,Ogrod-w-harmonii-z-natura-odc-479,odcinek.html
Kule Bokashi
Specjalnie przygotowane kule Bokashi przywracają równowagę biologiczną w sztucznych zbiornikach wodnych, eliminują odory i zmniejszają zamulenie wody w stawach.
W skład kul wchodzi: glina, żywe kultury mikroorganiczne, Bokashi - czyli fermentowane otręby pszeniczne i ryżowe, melasa z trzciny cukrowej oraz woda (niechlorowana).
Przepis na kule Bokashi:
Glinę mieszamy z niewielką ilością mułu pozyskanego z docelowego stawu na 5kg gliny + 0,5kg Bokashi + 0,25l Melasy z trzciny cukrowej + 100 ml preparatu z mikroorganizmami + woda niechlorowana (również może być z tego samego stawu lub ze studni). Wodę dodajemy w takiej proporcji, by konsystencja masy była możliwa do uformowania kul, następnie umieszczamy kule w ciemnym i ciepłym miejscu na tydzień, aby namnożyły się w nich pożyteczne mikroorganizmy. Po tego czasu kule są gotowe do zastosowania, wrzucamy 1-2 kule na 1m2 powierzchni wody. Zabieg powtarzamy dwa razy w sezonie, wiosną i pod koniec lata. Wspomagająco możemy również robić zabiegi za pomocą samego preparatu z mikroorganizmami np. EmFarma. Do dwóch tygodni po zabiegu na powierzchni pojawią się kożuchy materii organicznej, która unosi się z dna stawu, co świadczy o normalnym, naturalnym przebiegu rewitalizacji. Stopniowo woda staje się przejrzysta, a glony zanikają. Z czasem, kiedy ustali się równowaga nie będziemy musieli powtarzać tego zabiegu co rok.
SKŁADNIKI:
Otręby pszenne, otręby ryżowe, woda niechlorowana, ekologiczna melasa z trzciny cukrowej, sól kamienna, probiotyczne kultury mateczne SCD
PRZECHOWYWANIE:
Należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu.
PRZECIWWSKAZANIA:
Nie należy mieszać z chemicznymi środkami ochrony roślin, nawozami sztucznymi, detergentami oraz środkami dezynfekcyjnymi.
Nie należy przeprowadzać zabiegów podczas silnego nasłonecznienia.