Boczniak ostrygowaty - balot - gotowe podłoże przerosniete grzybnią
Baloty te wykorzystywane są zarówno do uprawy wielkotowarowej boczniaka jak i UPRAWY AMATORSKIEJ
- waga: ok 13-16 kg
- wielkość: ok 60*30*30 cm
- przewidywany zbiór: ok 5-7kg
- pierwsze grzyby: do 2 tygodni
- temperatura uprawy: 5-18 stopni C
- miejsce uprawy: chłodne i wilgotne pomieszczenie lub cieniste miejsce w ogrodzie, sadzie itp.
Na niewielką skalę do uprawy boczniaka można wykorzystać pomieszczenia takie jak altanki, piwnice, garaże, ziemianki itp., można też uprawiać na wolnym powietrzu, w miejscach osłoniętych od słońca i wiatru w okresie wiosennym i jesiennym.
Na niewielką skalę do uprawy boczniaka można wykorzystać pomieszczenia takie jak altanki, piwnice, garaże, ziemianki itp., można też uprawiać na wolnym powietrzu, w miejscach osłoniętych od słońca i wiatru w okresie wiosennym i jesiennym.
Boczniak to grzyb o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów smakowych boczniak posiada duże wartości odżywcze i lecznicze.
Owocniki boczniaka dostarczają łatwo przyswajalne białko, kwas foliowy, aminokwasy, witaminy z grupy B oraz sole mineralne. Wykryto w nich także obecność substancji działającej przeciwnowotworowo i obniżającej poziom cholesterolu we krwi.
W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie. Wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Japońscy naukowcy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierajacy aktywna substancję – pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Używany jest równiez jako suplement diety w chorobach cywilizacyjnych m.in. przy cukrzycy.
Uprawa amatorska boczniaka na balocie!
Do chwili ukazania się zawiązków baloty nie potrzebują światła należy jednak utrzymać wysoką wilgotnoći oraz temp. od 8 do 18oC (najlepiej 8-15oC). W momencie ukazania się w miejscach perforacji zawiązków grzybów, musimy zapewnić dostęp światła około 8 godz. na dobę ( naturalne lub sztuczne – świetlówka o barwie białej).
Uwaga: balotu nie należy wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych?
Aby zapewnić odpowiednią wilgotność powietrza około 85% zalecamy postawienie balotu nad pojemnikiem z wodą tak, aby nie dotykał wody. Zraszać możemy tylko wtedy, gdy owocniki osiągną wielkość 2-3 cm, szczególnie w suche i słoneczne dni, nie podlewamy grzybów wilgotnych, ponieważ mogą zżółknąć, zaschnąć lub będą rosnąć niekształtne.
Uwaga działkowcy!!!
Od wiosny do jesieni uprawiając grzyby na działce uzyskuje się dobre plony przez umieszczenie balotów w zagłębieniu wykopanym w ziemi. W tym celu wybieramy miejsce zacienione, pod drzewami lub północną stronę altanki i wykopujemy zagłębienie 60 x 120 i 40-50 cm głębokie (może być mniejsze). Z wykopanej ziemi tworzymy z trzech stron nasyp, zostawiając dostęp światła od strony północnej. Od góry należy zacienić dołek np. folią i styropianem.
Grzyby zbieramy, gdy większość owocników w kępie ma wyprostowane brzegi kapelusza, wykręcając całe kępy tak, aby resztki trzonów nie pozostawały na workach. Nie należy wyrywać kęp razem z podłożem.
Boczniak owocuje rzutami. Po zbiorze pierwszego rzutu należy utrzymywać wysoką wilgotność, gdyż na wysuszonym worku nie będzie następnych rzutów, lub będą słabe. Drugi rzut występuje po około 14-20 dniach od zbioru pierwszego rzutu.
Najbardziej ekonomiczne są pierwsze trzy rzuty ( 2-3 miesiącya uprawy). Jeśli stwierdzimy, że balot po drugim rzucie jest zbyt lekki i suchy można go na 2-3 godziny zanurzyć w pojemniku z wodą, po tym czasie wyjąć i postawić na swoim miejscu. Boczniaka można uprawiać cały rok, nawet zamarznięte baloty w czasie zimy pozostawione w pomieszczeniach nie ogrzewanych, wiosną owocują dalej.
Przy stworzeniu optymalnych warunków możemy uzyskać z jednego balotu 5-7 kg grzybów.
Cały cykl uprawowy trwa kilka miesięcy.