Boczniak ostrygowaty - balot 15 kg
Uprawę boczniaka na wolnym powietrzu można zakładać od marca do października włącznie, natomiast uprawę w pomieszczeniach można prowadzić przez cały rok. Idealnie nadaje się do tego piwnica, altanka czy garaż. Temperatura nie powinna przekracza 25 °C jednak najlepsze plony uzyskuje się w temperaturze 10°C a 16°C .
Jednym z bardzo ważnych elementów na który należy zwrócić uwagę jest to, iż w pomieszczeniu w których planujemy uprawę musimy zapewnić dostęp do światła naturalnego lub doświetlać światłem sztucznym (najlepiej świetlówki o barwie zbliżonej do światła dziennego).
W czasie wiązania owocników ( grzybów) i ich wzrostu trzeba utrzymywać wysoką wilgotność powietrza ok. 85% . Kiedy powietrze jest zbyt suche zalecamy postawienie balotu nad pojemnikiem z wodą tak aby jej nie dotykał. Grzyby możemy zraszać tylko wtedy kiedy osiągną wielkość co najmniej 2 cm. Należy pamiętać, że grzyby nie mogą być mokre dlatego gdy już podlewamy balot to należy zwiększyć wietrzenie aby woda z ich powierzchni odparowała do 2 godz.
W uprawie na otwartej przestrzeni, baloty z grzybnią ustawiamy w miejscu cienistym i osłoniętym od wiatru. Nie należy balotu wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Wczesną wiosną oraz późną jesienią - bardzo dobrym miejscem jest szklarnia, inspekt lub tunelik foliowy które należy zacienić.
W temperaturze 10-25°C po około 2 tygodniach pojawiają się pierwsze grzyby . W przeciągu 3-4 miesięcy grzyby pojawiają się okresowo z mniejszymi lub większymi przerwami.
W optymalnych warunkach zbiory odbywają się rzutami z przerwami co 2-3 tygodnie. Grzyby zbieramy kiedy brzeg kapelusza największych egzemplarzy zaczyna się wyprostowywać. Należy zbierać całą kępę. Wycięcie kilku owocników i pozostawienie innych spowoduje ich obumieranie. Najbardziej ekonomiczne są pierwsze 3 rzuty (2-3 miesiące uprawy). Jeśli stwierdzimy że balot po drugim rzucie jest zbyt lekki i suchy, możemy zanurzyć go w zimnej wodzie na 2-3 godziny a następnie postawić na swoim miejscu.
Słoma po uprawie boczniaka jest doskonałym nawozem organicznym, który możemy wykorzystać w ogrodzie.
Oprócz niewątpliwych walorów smakowych boczniak posiada wiele właściwości leczniczych.
- obniża poziom cukru we krwi i reguluje poziom cholesterolu
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
- zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych
- posiada substancje wykorzystywane w leczeniu chorób nowotworowych
- wzmacnia odporność organizmu
Powodzenia i smacznego.