BlueN 1KG Corteva bio bakterie odżywianie roślin azotem nawóz azotowy
Producent: Corteva/DowAgro
BLUEN to nowatorski biostymulator wspierający odżywianie roślin azotem, zawierający unikatowe bakterie Methylobacterium symbioticum, które w odróżnieniu od innych bakterii wiążących azot, zasiedlają część nadziemną roślin.
Przyswojenie azotu odbywa się poprzez liście, przy użyciu nitrogenazy. W ten sposób bakterie Methylobacterium symbioticum „dbają” o rośliny, na których bytują, aby były one jak najbardziej produktywne. Intensyfikują ich wzrost i rozwój przez cały cykl wegetacji, dostarczając azot z powietrza, niezależnie od ilości azotu dostępnego w glebie.
SKŁAD BIOSTYMULATORA:
- Endofity (Methylobacterium symbioticum).
ZALETY I KORZYŚCI STOSOWANIA BLUEN:
- wspiera rośliny, zapewniając im wystarczającą ilość azotu, nawet przy ograniczonej dostępności nawozów mineralnych,
- wzmacnia plonowanie roślin, umożliwiając im osiągnięcie pełnego potencjału,
- wysoki stopień przyswajania azotu przez rośliny, dzięki czemu produkt dostarcza co najmniej 30 kg dodatkowego azotu dla jednej rośliny,
- azot pobrany z powietrza nie jest uwzględniany w bilansie nawożenia azotem,
- bezpieczny do stosowania w gospodarstwach ekologicznych.
DAWKOWANIE:
Zboża ozime
Dawka: 333 g/ha.
Ilość wody: 100-250 l/ha.
Zboża jare
Dawka: 333 g/ha.
Ilość wody: 100-250 l/ha.
Rzepak ozimy
Dawka: 333 g/ha.
Ilość wody: 100-250 l/ha.
Rzepak jary
Dawka: 333 g/ha.
Ilość wody: 100-250 l/ha.
Słonecznik, kukurydza, sorgo
Dawka: 333 g/ha.
Ilość wody: 100-250 l/ha.
Soja i inne motylkowe
Dawka: 333 g/ha.
Ilość wody: 100-250 l/ha.
Łąki i pastwiska
Dawka: 333 g/ha.
Ilość wody: 100-250 l/ha.
Burak cukrowy
Dawka: 333 g/ha.
Ilość wody: 100-250 l/ha.
Burak liściowy, czosnek, karczoch, seler, brokuł, cebula biała, kapusta, kalafior, endywia, biały szparag, zielony szparag, szpinak, groch, bób, koper, sałata, melon, por, rzodkiew, kalafior, arbuz i marchewy
Dawka: 333 g/ha.
Ilość wody: 100-400 l/ha.
Ziemniak
Dawka: 333 g/ha.
Ilość wody: 100-400 l/ha.
Truskawka
Dawka: 333 g/ha.
Ilość wody: 100-400 l/ha.
Bakłażan, cukinia, ogórek typu konserwowego, ogórek typu sałatkowego, papryka, pomidor i pomidor przemysłowy
Dawka: 333 g/ha.
Ilość wody: 100-400 l/ha.
Orzechy, drzewa pestkowe (wiśnia czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela) oraz ziarnkowe (jabłoń, grusza)
Dawka: 500 g/ha.
Ilość wody: 500-2000 l/ha.
Winorośl
Dawka: 500 g/ha.
Ilość wody: 500-2000 l/ha.
Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U. z 2020r., poz.2097).
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.