Błonnik naturalny
Błonnik naturalny (inna popularna nazwa to błonnik witalny) jest to naturalny suplement diety, składający się z dwóch surowców roślinnych: nasion babki jajowatej (plantago ovata) i babki płesznik (plantago psyllium).
Babka płesznik jest jednoroczną rośliną uprawianą w wielu zakątkach świata, cenioną za wysoką zawartość błonnika. To roślina, która ma podobne właściwości do siemienia lnianego. Jej podstawowym składnikiem są substancje śluzowe (rozpuszczalne frakcje polisacharydów), które po zanurzeniu w wodzie wytwarzają charakterystyczny kleik będący skutecznym środkiem na problemy trawienne.
Zastosowanie
Przed użyciem wstrząsnąć opakowanie, aby składniki się wymieszały. 2 łyżeczki zmieszać z 0.5l letniej wody lub innego płynu. Spożywać 2 porcje dziennie.
Podczas stosowania preparatu należy pić min 2l płynów dziennie. Nie należy spożywać suchych nasion oraz łusek. W przypadku chorowania na cukrzycę lub choroby układu pokarmowego spożywać po konsultacji z lekarzem.
Łuska babki jajowatej to również bogate źródło śluzowatego błonnika pokarmowego. Warstwa śluzu powleka i działa zmiękczająco na masy jelitowe, przez co zwiększa ich objętość i ułatwia wydalanie. Dodatkowo łuski babki jajowatej w połączeniu z wodą pęcznieją, co powoduj zmniejszenie łaknienia i uczucie sytości.
Składniki:
- Babka Płesznik ziarno 80 % ; kraj pochodzenia - Polska
- łuski nasienne babki jajowatej 20 %; kraj pochodzenia - Indie
Waga; 1000 g
Producent; Targroch