Błonnik naturalny : babka jojowata łuska + płesznik Suplement diety 1 kg
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
- Wartość energetyczna 1059 kJ / 256 kcal
- Tłuszcz 5,8 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
- Węglowodany 12,6 g
- w tym cukry 0,5 g
- Błonnik 54 g
- Białko 11,3 g
- Sól 0,34 g
- Sposób użycia: Zaleca się spożywać dwa razy dziennie po 7 gramów (2 łyżeczki) około 30 minut przed posiłkiem. Wsypać do szklanki i zalać letnią wodą, odczekać około 5 minut. Podczas stosowania Błonnika Naturalnego zaleca się pić około 2 litrów wody.
Kraj pochodzenia : POLSKA
Błonnik naturalny - Suplement diety
W skład błonnika wchodzą babka płesznik i babka jajowata. W składzie babki płesznik znajdują się substancje, które po trafieniu do jelit zaczynają pęcznieć (nasiona wchłaniają szkodliwe związki znajdujące się w pożywieniu oraz wodę). Wydzielany przez nie śluz ułatwia przesuwanie się zalegających treści, dzięki czemu poprawie ulega efektywność procesów trawiennych. Podobne właściwości wykazuje babka jajowata, która pomaga uregulować zaburzenia wypróżniania – zarówno zaparcia, jak i biegunki.
Babka płesznik, zwana także babką śródziemnomorską. Jej nasiona w kolorze brunatnym, przypominające wyglądem siemię lniane, są cennym źródłem wielu ważnych dla organizmu substancji, stąd też znajdują one zastosowanie w leczeniu szeregu schorzeń i dolegliwości.
Właściwości babki płesznika
Babka płesznik w nasionach ma szereg substancji posiadających doskonałe właściwości w zakresie poprawy zdrowia. Wśród nich znajdują się m.in. błonnik (wspomagający trawienie – w 100 g nasion babki płesznika jest go aż 68 g), ksyloza, arabinoza, tłuszcze roślinne, aukubina (o działaniu przeciwzapalnym, bakteriobójczym i przeciwwirusowym), garbniki oraz fitosterole.
Jej właściwości zdrowotne, a konkretnie nasion babki płesznik (łac. Psylli semen), które są surowcem leczniczym, wykorzystywano w medycynie ludowej m.in. na kaszel (jako środek wykrztuśny, przeciwkaszlowy, w zapaleniu oskrzeli), czerwonkę i bóle w chorobach reumatycznych i artretyzmie. Współczesne badania potwierdzają, że babka płesznik wykazuje liczne właściwości zdrowotne.
Babka płesznik – zastosowanie
Nasiona babki płesznika to doskonały środek na zaparcia i biegunki. Ułatwiają one wypróżnianie się. Ponadto, babkę płesznik używa się do likwidowania bolesnych dolegliwości związanych z hemoroidami, chorobą wrzodową i zespołem jelita drażliwego.
Inne zastosowania babki płesznika to obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL i podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu HDL, a także obniżanie poziomu cukru we krwi (nawet o 12 proc.).
Z pomocą babki płesznika można wspomóc proces odchudzania (zmniejsza ona bowiem uczucie głodu, ogranicza wchłanianie tłuszczów i przyspiesza procesy przemiany materii) oraz poprawić wygląd skóry (w związku z takimi schorzeniami jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca oraz trądzik różowaty).
Dawkowanie babki płesznika
Nasiona babki płesznik, dla uzyskania optymalnych efektów leczniczych, powinny być spożywane przez osoby dorosłe w ilości co najmniej 8 łyżeczek, dwa do trzech razy dziennie. W przypadku dzieci zalecana jest jednak dawka czterokrotnie mniejsza (jednorazowo po 2 łyżeczki nasion).
Nasiona babki płesznika można spożywać samodzielnie lub też dodawać do innych napojów (herbata, kompot) oraz produktów spożywczych (miód, jogurt naturalny).
Niezwykle istotne jest to, aby spożywając babkę płesznik, pić dużo wody. Zalecane jest minimum 1,5 litra dziennie, by odczuć dobroczynny wpływ tego zioła na organizm.
Natomiast jeśli chodzi o stosowanie babki płesznika na skórę, należy przygotować napar z kilku łyżeczek nasion i zamoczyć w nim okład. Ma on właściwości odżywcze i nawilżające. Przywrócenie skórze blasku wymaga zwykle kilkutygodniowej kuracji z zastosowaniem okładów.
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Sposób przygotowania i przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu
Ostrzeżenia i pozostałe informacje:
Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Firma posiada certyfikat HACCP.
Informacja alergenna:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.