Błonnik naturalny 500g Targroch
Błonnik naturalny to połączenie nasion babki płesznik (Plantago psyllium) i łuski babki jajowatej (Plantago ovata) w stosunku 4:1. Ta mieszanka wykazuje sporo drogocennych właściwości prozdrowotnych, głównie za sprawą dużej zawartości błonnika (ok. 54%). Błonnik naturalny pomaga:
- w walce z hemoroidami (łagodząc ból)
- usprawnia pracę jelit
- wspomaga proces wypróżniania
- zapobiega zarówno zaparciom jak i biegunkom
- sprawdza się też w walce z cukrzycą obniżając poziom cukru we krwi
- zmniejsza poziom cholesterolu LDL, przez co zapobiega chorobom układu krążenia (np. chorobie wieńcowej)
- świetnie pomaga odchudzającym się zmniejszając uczucie głodu
- umożliwia łatwiejsze przyswajanie tłuszczu
- po zalaniu wodą mikstura wydziela śluz, który pomaga oczyszczać jelita ze złogów i toksyn
- oczyszczając jelita zapobiega nowotworom jelitowym
- pomaga w namnażaniu dobrej flory jelitowej, a jak stwierdzono zdrowe jelita oznaczają jakby drugi mózg
- dobrze się sprawdza w przypadku choroby wrzodowej działając ochronnie na ściany żołądka
- regularne spożycie błonnika pomaga też oczyścić wątrobę Podczas spożywania mikstury z błonnika naturalnego należy pić dużo wody gdyż nasiona pęcznieją wydzielając przy tym dużo śluzu.
Substancje w błonniku naturalnym
Błonnik naturalny Targroch zawiera też sporo węglowodanów, głównie ksyloza i arabinoza (monosacharydy), glikozydów (np. aukubina), które działają przeciwzapalnie, antywirusowo i antybakteryjnie. Występują też w błonniku naturalnym fitosterole oraz garbniki (taniny) o działaniu przeciwmiażdżycowym, antynowotworowym, przeciwmutagennym.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g błonnika naturalnego
Wartość energetyczna 256 Kcal
Błonnik 54g, węglowodany 12.6g, białko 11.3g, tłuszcze 5.8g, sól 0.34g
Właściwe stosowanie błonnika naturalnego
Błonnik naturalny w ilości ok. 2 łyżeczek (7 gramów) zalewamy wodą i po około 5 minutach wypijamy, najlepiej na pół godziny przed posiłkiem. Maksymalnie stosujemy dwie takie porcje dziennie. Możemy też dodawać błonnik do koktajli, do innych napojów jak herbata czy kompot, do jogurtu czy kefiru. Pamiętać należy jednak, aby pić dużo wody tj. 1,5 - 2 litra dziennie.