Błonnik 100% naturalny 100g Look Food
Błonnik naturalny w proszku pozyskiwany jest z otrąb pszennych. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, pomaga też w zwalczaniu zaparć. Błonnik naturalny nie zmienia smaku potraw, co jest istotną zaletą podczas przyrządzania różnych dań i napojów. Błonnik z łatwością rozpuszcza się w wodzie, dlatego też ma ogromne zastosowanie kulinarne. Należy pamiętać, aby nie stosować błonników na sucho.
Jak stosować naturalny błonnik w proszku?
- rozpuścić jedną łyżeczkę błonnika w szklance wody lub soku, aby otrzymać odżywczy napój do picia;
- błonnik to także doskonały składnik koktajli owocowych i warzywnych;
- błonnik stosuje się też jako dodatek do fermentowanych przetworów mlecznych takich jak kefiry i jogurty;
- można go dodawać do musli czy owsianki;
- można go wykorzystywać jako dodatek do pieczywa lub innych wypieków;
- można zastosować go jako zagęszczacz do zup i sosów.
Spożycie błonnika należy rozpocząć od 1 łyżeczki (5 g) produktu w ciągu doby i zwiększać sukcesywnie do uzyskania pożądanych rezultatów. Dziennie spożycie produktu nie powinno przekraczać 9 łyżeczek (45 g).
Składniki: 100% błonnik pszenny.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna: 822kJ/200kcal*
- Tłuszcz: 0,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
- Węglowodany: 15,0g w tym cukry: 0,4g
- Błonnik: 82,0g
- Białko: 0,1g
- Sól: 0,0g
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal)