Blender Zelmer 491.20 (ZHB1220B) - mini malakser, kruszarka.
Ten elegancki blender o dużej mocy 700 W i aż 15 stopniach prędkości błyskawicznie wykona dla Ciebie mnóstwo prac kuchennych. Dzięki dodatkowym przystawkom zmiksuje zupy, rozdrobni owoce, ubije białka, pokroi warzywa na plastry, skruszy lód oraz rozdrobni bakalie. Dzięki zastosowaniu metalowej końcówki miksującej można używać go także do rozdrabniania produktów gorących, np. jarzyn w gotującej się zupie. Elegancki design blendera, nagrodzony m.in. tytułem Dobry Wzór 2011 i Laurem Konsumenta – Odkrycie 2012, uprzyjemni każdą chwilę spędzoną na przygotowaniu posiłków.
![]()
Duża moc – 700 W
Malakser o pojemności 1 l
Mini malakser z kruszarką do lodu
Nowoczesny Blender ręczny 491 marki Zelmer zaskakuje ilością funkcji i setkami zastosowań. Niezwykle funkcjonalne urządzenie o mocy 700 W, w mgnieniu oka zmiksuje, ubije, rozetrze oraz pokruszy lód. 15 prędkości obrotowych, funkcja Turbo oraz metalowa nasadka miksująca poprawią komfort użytkowania urządzenia, natomiast duży pojemnik pozwoli Ci przygotować porcje dla całej rodziny. Jego elegancki design uprzyjemni każdą chwilę spędzoną na przygotowaniu posiłków.
Typ 491.20
Moc maksymalna: 700 [W]
Ilość prędkości obrotowych: 15
Metalowa nasadka miksująca
Trzepaczka do ubijania piany
Mini malakser o pojemności 500 ml
Kruszarka do lodu o pojemności 400 ml
Pojemność malaksera: 1000 [ml]
Funkcja TURBO - Dodatkowo napęd wyposażony jest w przycisk „turbo” służący do natychmiastowego uzyskania maksymalnej prędkości obrotowej, bez względu na prędkość ustawioną dźwignią przełącznika. Przyciski te umieszczone są po prawej i po lewej stronie obudowy z myślą o użytkownikach prawo i leworęcznych. W poz. „0” przycisk „turbo” jest mechanicznie zablokowany.
Pojemnik z pokrywą
Ostrza, noże, tarcze ze stali nierdzewnej
2 dwustronne tarcze: do plastrów, wiórków i przecierania
Nóż malaksera
Zabezpieczenie przed zwolnieniem końcówek w trakcie pracy
Kolorystyka czarna
Wyposażenie:
1. Trzepaczka - Trzepaczka jest przeznaczona do ubijania piany, śmietany kremówki, do ucierania żółtek z cukrem, sporządzania kremów oraz ciast na omlety i naleśniki.
2. Metalowa nasadka miksująca - Nasadkę miksującą stosuję się do:
* mieszania płynów
* rozdrabniania gotowanych jarzyn i surowych miękkich owoców
* przygotowania majonezu i różnego rodzaju past
* przygotowania zup dla niemowląt
3. Mini malakser - poj. 0,5 l - służy do siekania mięsa, sera, orzechów, cebuli, czosnku, marchwi, bułki, itp. + kruszarka do lodu jako nakładka na mini malakser
4. Malakser z dwiema dwustronnymi tarczami ze stali szlachetnej
5. Kubek
6. Kruszarka do lodu (nakładka na mini malakser) - służy do rozdrabniania lodu i np. zamrożonych owoców (kruszarkę można używać wyłącznie z pojemnikiem i pokrywą mini malaksera).
![]()
Budowa urządzenia
1. Napęd
2. Przycisk włącz/wyłącz
3. Przycisk „turbo”
4. Regulator prędkości
Elementy nasadki miksującej
5. Nasadka miksująca
6. Pojemnik do miksowania ze skalą i pokrywką
Elementy Trzepaka
7. Przekładnia trzepaka
8. Trzepak
Elementy mini malksera
9. Pokrywka mini malaksera z przekładnią
10. Nóż mini malaksera
11. Osłona
12. Pojemnik mini malaksera
Elementy kruszarki
13. Pojemnik kruszarki do lodu
14. Tarcza dwustronna kruszarki do lodu o granulacji pierwszego stopnia „I” (mniejszy rozmiar A ) i drugiego stopnia „II” (rozmiar większy B )
15. Wrzeciono
Elementy malaksera
16. Pokrywa malaksera
17. Popychacz
18. Podstawa malaksera
19. Pojemnik malaksera
20. Osłona stała
21. Zabierak tarcz
22. Tarcza dwustronna do plastrów grubych i cienkich
23. Tarcza dwustronna do wiórek i przecierania
Praca z nasadką miksującą
Blender ręczny ZELMER wraz z nasadką ma zastosowanie przy przyrządzaniu potraw, żywności dla dzieci i napojów.
Szczególnie zalecany jest do rozdrabniania jarzyn gotowanych i surowych, miękkich owoców (bez pestek), mieszania płynów, przygotowania sosów, kremów, zup, majonezów, itp.
Praca z trzepaczką
Blender ręczny ZELMER wraz z trzepakiem ma zastosowanie przy ubijaniu piany, śmietany, ucierania żółtek z cukrem, sporządzania kremów, ciast na omlety i naleśniki, itp.
Praca z mini malakserem
Blender ręczny ZELMER wyposażony w mini malakser służy do siekania mięsa, sera, orzechów, cebuli, czosnku, marchwi, itp.
Praca z malakserem
Charakterystyka urządzenia
Blender ręczny ZELMER wyposażony w malakser służy do siekania, przecierania, krojenia w plastry i wiórka warzyw i owoców.
Zastosowanie wyposażenia malaksera:
Tarcza dwustronna do plastrów – służy do cięcia owoców i warzyw (surowych, gotowanych) na plastry cienkie i grube.
Tarcza do plastrów ma kształt okrągły, ostrza dwustronne (jedna strona plastry cienkie, druga strona plastry grube).
Tarcza dwustronna do wiórek i przecierania – służy do rozdrabniania na wiórki i przecierania owoców, warzyw.
Tarcza do wiórek i przecierania ma kształt okrągły, ostrza dwustronne (jedna strona do wiórek np. marchewka, seler, buraki gotowane, druga do przecierania – np.: na placki ziemniaczane, ćwikła).
Zabierak tarcz – służy do mocowania wymiennych tarcz (do plastrów, do wiórek i przecierania).
Popychacz – służy do popychania produktu rozdrabnianego za pomocą wszystkich tarcz, oraz zamykania leja wlotowego pokrywy.
Praca z kruszarką do lodu
Charakterystyka urządzenia
Blender ręczny Zelmer wyposażony w kruszarkę do lodu służy do rozdrabniania lodu i np. zamrożonych owoców.
Kruszarkę możemy używać wyłącznie z pojemnikiem i pokrywą mini malaksera !
Zastosowanie wyposażenia
Tarcza dwustronna – służy do kruszenia, rozdrabniania lodu i mrożonych owoców. Tarcza ma kształt okrągły, ostrza dwustronne. Jedna strona służy do rozdrabniania pierwszego stopnia „I” (mniejsze kawałki rozdrobnionego produktu), którą rozpoznajemy po obtrysku z tworzywa w kształcie gwiazdki piętnasto ramiennej rys. 14a. Druga strona służy do rozdrabniania drugiego stopnia „II” (większe kawałki rozdrobnionego produktu) i oznaczona jest gwiazdką siedmio ramienną rys. 14b. Wrzeciono – służy do mocowania tarczy.
Dane techniczne
Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej wyrobu.
Dopuszczalny czas pracy układu napędowego:
–– z nasadką miksującą 3 min.
–– z trzepakiem 3 min.
–– z mini malakserem 2 min.
–– z malakserem 2 min.
–– z kruszarką do lodu 2 min.
Czas przerwy przed ponownym użyciem (min.) 20 min.
Hałas urządzenia (LWA) z:
–– nasadką miksującą 89 dB/A
–– trzepakiem 70 dB/A
–– minimalakserem 80 dB/A
–– malakserem 87 dB/A
–– kruszarką do lodu 74 dB/A