PRL na widelcu
Błażej Brzostek
- Rok wydania: 2010
- Rodzaj okładki: Miękka
- Autor: Błażej Brzostek
- Stan: Z uszkodzeniami
- ISBN: 9788389642295
- Wymiar: 22cm x 29cm x 3cm
- Nr wydania: -
- Seria: -
- Ilość stron: 335
- Waga: 1.5 kg
- Indeks: -
- TIN: T05663452
- Blok: zagięty / przekrzywiony
"PRL na widelcu" to oryginalna podróż w nieodległą przeszłość szlakiem wytyczonym przez smaki. Co? Jak? i Gdzie? jadano w PRLu - to pytania, na które książka Błażeja Brzostka próbuje odpowiedzieć. Tyle z okładki tej książki. Obiektywny opis? To ponad 300 stron opowieści o tym jakie produkty królowały wówczas na polskich stołach (w zależności od stołu, a raczej koneksji jego właścicieli), do czego tęskniono, co było obiektem westchnień obywateli PRL. Publikacja bogata w materiał ilustracyjny i wycinki prasowe, ukazujące swoistą kuriozalność ówczesnej polityki, która miała swoje bezpośrednie przełożenie na życie mieszkańców Polski. Agata Szwedowicz (PAP) tak opisuje tę publikację, Błażej Brzostek podjął próbę opisania rzeczywistości PRL-u poprzez jeden z najważniejszych jej aspektów - jedzenie. "Co prawda sztuka kulinarna nie znajduje się całkowicie po stronie kultury, jest zawsze zawieszona pomiędzy naturą a kulturą, jednakże jakość i sposób jedzenia wyznacza granice między cywilizacją a barbarzyństwem" - argumentuje autor powołując się na Claude'a Levi-Straussa. Powstało kompendium pokazujące pięć dekad PRL-u poprzez opis tego co, gdzie i jak się jadało, jakie zwyczaje i problemy były z tym związane.
Objaśnienie do stanu: Z uszkodzeniami
Książki mogą posiadać niektóre z widocznych uszkodzeń, np. pęknięcia, zagięcia, postrzępienia, naderwania, ślady po taśmie, inne.