Przedmiotem aukcji jest podłoże zaszczepione grzybnią Black Pearl Oyster (Pleurotus ostreatus Hybrid) preznaczone do domowej uprawy o wadze ok. 3 kg.
Black Pearl Oyster (Pleurotus ostreatus Hybrid), Boczniak Czarna perła – to wywodząca się z Japonii hybryda boczniaka europejskiego i azjatyckiego, o niepowtarzalnym smaku i ciekawym wyglądzie. Japońska nazwa grzyba - Shimofuri, oznacza „marmurkowaty” i odnosi się do pięknych, nakrapianych kapeluszy, jakie formułują się w okresie wzrostu owocników. Ze względu na zdolność do szybkiej kolonizacji grzyby te doskonale nadają się do uprawy w pomieszczeniach zamkniętych. Są też doskonałym źródłem cennych substancji i witamin.
Ma duże jadalne łodygi, podobne do Boczniaków mikołajowych, ale nieco bardziej miękkie i soczyste. Ten rodzaj boczniaków ostrygowych charakteryzuje się pięknymi, czarnymi kapeluszami. Niepowtarzalny smak i pieprzny posmak sprawia, że są często wykorzystywane w kuchni wegańskiej, do pikantnych lub całkiem ostrych zup chili. Są również wspaniałym dodatkiem do makaronów. Nie rzadko używane są do burgerów wegańskich. Świetnie nadają się do grillowania.
Kilka informacji na temat uprawy:
Worki otwiera się w górnej części lub całkowicie odcina folię do poziomu górnej powierzchni podłoża. W początkowej fazie plonowania wilgotność powietrza utrzymujemy na poziomie od 90 % - 95 % . W pomieszczeniu, w którym substrat będzie plonował, należy utrzymywać temperaturę na poziomie 10 - 20°C. Optymalna temperatura to 15 stopni. Niezbędne też jest oświetlenie, które powinno być dostarczane od 8 do 12 godzin na dobę oraz wietrzenie. Uprawę prowadzi się na dwa lub trzy rzuty.
Black Pearl Oyster mają właściwości przeciwzapalne i obniżające poziom cholesterolu. Są źródłem żelaza, wapnia, potasu, selenu, a także witaminy D oraz B1, B3, B5 i B12. Zawierają też cenne dla naszego organizmu polisacharydy, które jak wykazują badania, mają działanie przeciwnowotworowe i satyny, wpływające na obniżanie cholesterolu.