Bismarck
to intensywny w smaku ekologiczny dojrzewający ser półtwardy podpuszczkowy, typu szwajcarskiego, z dużym dziurkowaniem. Dojrzewa około trzech miesięcy. Ma łagodny, słodki smak, jego charakterystyka jest zbliżona do serów typu masdam.
Nazwa sera pochodzi od nazwiska „Żelaznego Kanclerza” Niemiec, który wżenił się w kaszubską rodzinę Puttkamerów. Była to rodzina pochodząca z gminy, w której do dziś działa nasza mleczarnia.
Krojony z kręgu po 250 g
Stara Mleczarnia produkuje kaszubskie sery dojrzewające z mleka krowiego. Sery są tworzone przez doświadczonych mistrzów serowarstwa metodami rzemieślniczymi, na bazie tradycyjnych receptur. Ich podstawą są wyłącznie naturalne składniki – sery Starej Mleczarni nie zawierają dodatków chemicznych (barwników, stabilizatorów, polepszaczy smaku etc.). Sery dojrzewają minimum 3 miesiące w podziemnych dojrzewalniach i są ręcznie pielęgnowane.
Tradycje produkcyjne zakładu mleczarskiego w Zielinie na Kaszubach sięgają lat 30-tych XX wieku.