Bio Spirulina Foods by Ann 150 g
Opis:
Spirulina (Spirulina platensis) jest jednokomórkowym glonem o niebiesko–zielonej barwie. Swój zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, a niebieski – fikocyjaninie. Jest bogatym źródłem łatwo wchłanialnego białka, które stanowi około 70% jej masy. Spirulina jest bogatym źródłem β–karotenu, witaminy E, K oraz witamin z grupy B. Jest także dobrym źródłem żelaza, miedzi, potasu oraz wapnia oraz kwasu gamma–linolenowego (GLA).
Stanowi również dobre źródło jodu, dzięki czemu stanowić może jeden z elementów terapii chorób tarczycy wywołanych jego niedoborem.
Polecana jest przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie, wegetarianom oraz osobom powyżej 60 roku życia.
- poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego
- wykazuje działanie przeciwoksydacyjne
- obniża cholesterol
- wspomaga proces detoksykacji organizmu
- zwiększa wytrzymałość organizmu przy treningach aerobowych
- zmniejsza zarówno skurczowe jak i rozkurczowe ciśnienie krwi
- zapobiega stłuszczeniu wątroby
- poprawia perystaltykę jelit
- wykazuje działanie neuroprotekcyjne
- pomaga w walce z przerostem drożdżaka Candida w organizmie
- u osób z cukrzycą typu 2 korzystnie wpływa na uregulowanie glikemii
- zmniejsza objawy alergiczne takie jak nieżyt nosa, kichanie, przekrwienie błon śluzowych oraz swędzenie
Dawkowanie:
Spirulinę, można dodawać np. do koktajli, sałatek lub napojów. Nie powinno się poddawać jej obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w niej związki.
Dzienną porcję najlepiej podzielić na 3 porcje i przyjmować je rano w południe i wieczorem. Zaleca się aby spożywanie rozpoczynać stopniowo, rozpoczynając z porcji około 1–2 g i stopniowo ją zwiększać do 5 – 10g.
Producent:
Foods by Ann
Masa netto:
150 g
Kraj pochodzenia:
Chiny
Uwagi:
Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze 25°C, w suchym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Skład:
Wartość energetyczna 1465 kJ (350 kcal);
Tłuszcz ogółem: 5,90 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,10 g;
Węglowodany: 10,50 g, w tym cukry: 3,00 g;
Błonnik: 3,60 g;
Białko: 60,00 g;
Sól: 1,30 g;
Witamina B1: 4,40 mg.
Witamina B2: 6,90 mg;
Witamina B3: 5,90 mg
Witamina B6: 18,40 mg;
Witamina C: 1,40 mg;
Wapń: 270,00 mg;
Fosfor: 950,00 mg;
Żelazo: 82,70 mg;
Sód: 700,00 mg
Jod: 18000,00 mcg.
Magnez: 270,00 mg
Cynk: 3,30 mg.
Wartość energetyczna 1832 kJ / 444 kcal