Popcorn to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Odpowiednio przygotowany popcorn jest niskokaloryczny i zawiera całkiem sporo wartości odżywczych. Jest on znany ludziom od tysięcy lat, najstarsze ślady są datowane przez archeologów na IV . p.n.e.
To, czy popcorn będzie zdrową przekąską zależy od sposobu jego przygotowania. Taki kupowany w kinie, bądź przygotowywany w domu w opakowaniach do podgrzania w mikrofalówce są zdecydowanie najgorsze, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli. W przypadku gotowych torebek do mikrofalówek dodatkowo znajduje się w nich kwas perfluorooktanowy, który może powodować np. problemy z tarczycą.
Aby cieszyć się smakiem popcornu bez wyrzutów sumienia, związanych z nadmierną kalorycznością i szkodliwymi substancjami, najlepiej przygotowywać go bez tłuszczu lub z niewielką ilością oleju roślinnego. Tak przygotowana przekąska jest bogata w błonnik, zawiera białko oraz wiele witamin i minerałów, w tym wapń, potas, witaminy A, K, E i B6. Jest też źródłem folianów – formy witaminy B9 oraz niacyny – witaminy B3.
Gatunek kukurydzy używany do produkcji popcornu nie jest modyfikowany genetycznie, niemniej jest to roślina podatna na pozostałości pestycydów, dlatego najlepiej kupować jego ekologiczną, certyfikowaną wersję.
Sposób przygotowania:
Aby zachować jak największą ilość substancji odżywczych polecamy przygotować popcorn na suchej patelni / w garnku lub z niewielką ilością oleju roślinnego. Jak to zrobić? Dokładnie wymieszaj popcorn z olejem (np. kokosowym) i solą PRZED prażeniem. Następnie rozgrzej patelnię lub garnek, a następnie wsyp ziarna i przykryj pokrywką (najlepiej przezroczystą - możesz wówczas obserwować proces). Co 10-15 sekund wstrząsaj naczyniem, aby uniknąć przypalenia i na bieżąco oceniaj stan wyprażenia ziaren kukurydzy bez odkrywania przykrywki. Gdy przestaniesz słyszeć regularny dźwięk strzelających ziaren, zdejmij patelnię / garnek z kuchenki. Smacznego!
skład: kukurydza żółta BIO 100%
najlepiej spożyć przed: 31.05.2023
kraj pochodzenia: produkcja - Polska, surowiec - Grecja
Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1575 kJ / 375 kcal tłuszcz: 4,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g węglowodany: 61 g w tym cukry: 0 g białko: 11 g błonnik: 13 g sól: 0 g
Zaufaj naturze - dała nam wszystko, czego potrzebujemy.
BIOrę - jedzenie zdrowe i dobre z natury.
Nasze produkty sprzedajemy w słoikach - w ekologicznych i trwałych opakowaniach. Słoiki gwarantują, że produkty zachowują na dłużej swoje właściwości i idealny smak, a jedzenie nie ma kontaktu z tworzywami sztucznymi. Wszystkie nasze etykiety drukujemy na papierze z certyfikatem FSC. Warto pamiętać, że szkło i metal można poddawać recyklingowi w nieskończoność, zawsze odzyskuje się przy tym 100% surowca. Dla naszej marki to bardzo ważne, by rozsądnie zarządzać zasobami naturalnymi.
Nasze słoiki są zwrotne. Jeżeli nie planujesz wykorzystać ich na własne potrzeby, odeślij je do nas, a my wykorzystamy je ponownie. Dziękujemy Ci za to, że chcesz razem z nami dbać o środowisko - za każdy zwrot 12 słoików odwdzięczamy się kuponem rabatowym na zakupy w naszym sklepie. Szczegółowe informacje dotyczące zwrotu słoików znajdziesz na naszej stronie internetowej.
Zobacz też pozostałe nasze aukcje - mamy sporo zdrowych przekąsek w luksusowym wydaniu - idealnych do zaspokojenia ochoty na słodkie i wspaniale wyglądających na stole podczas niezapowiedzianej wizyty gości w Twoim domu: