BIO nasiona na kiełki Gorczyca 100g.
Wyprodukowane przez Toraf. Nasiona posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. Gwarantuje on, że zostały wyhodowane bez użycia środków chemicznych i nawozów sztucznych, zgodnie z normami UE. Sprzedawane nasiona pochodzą od renomowanego producenta i zapakowane są w opakowaniach widocznych na zdjęciach.
Kiełki gorczycy charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Zawierają w swoim składzie fitoncydy o właściwościach bakteriobójczych oraz uzupełniają braki witaminy B2. Zawierają także błonnik oraz saponiny, flawonidy i roślinne hormony, korzystnie regulujące pracę całego organizmu. Polecane szczególnie do pikantnych potraw z mięsa i ryb. Same nasiona mogą też służyć jako przyprawa do ogórków konserwowych i do domowego wyrobu musztardy.
Do przygotowania kiełków polecamy kiełkownicę miseczkową lub ligninę.
Nasiona należy namoczyć przez kilka godzin, a następnie umieścić na sitku kiełkownicy bądź na ligninie. Podłoże powinno być cały czas wilgotne.