BIO Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 – 1kg !
Mąka żytnia to najpopularniejszy, obok pszennej, typ mąki. Przygotowana została ze zmielonych ziaren żyta i jest niezbędnym składnikiem w naszych kuchniach. Mąka żytnia ma niższy indeks glikemiczny od pszennej, jest źródłem błonnika pokarmowego, węglowodanów, witamin: z grupy B (B1, B2, B3 i B6), E oraz minerałów: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza. Produkty żytnie nie powodują drastycznych skoków poziomu glukozy we krwi, stabilizując tym samym działanie insuliny. Uważa się, że zamian chleba pszennego na chleb żytni eliminuje nagłe ataki głodu.
Typ 2000 oznacza, że mąka otrzymywana jest z pełnego przemiału całych ziaren żyta. Jest mąką pełnoziarnistą i zawiera sporo cennego dla organizmu błonnika pokarmowego oraz więcej wartości odżywczych niż mąki oczyszczone.
Skład: mąka żytnia typ 2000
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 1101kJ/261kcal – 13% RWS*
Tłuszcz 1,7g – 2,4%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3g – 1,5%
Węglowodany 51,2g – 20%
w tym cukry 1,6g – 1,8%
Białko 5,9g – 12%
Błonnik 8,4g
Sól 0,01g – 0,2%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcza
Stosowanie
Mąka żytnia razowa jest idealna do wypieku chleba i bułek oraz do przygotowania zakwasu na chleb czy żur. Można przygotować z niej makaron, ciasto do pierogów czy naleśników.
Uwagi
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.