BIO Mąka orkiszowa 650 jasna
Opis
Mąkę orkiszową wytwarza się z ziaren pozyskiwanych z gospodarstw rolnych mających certyfikat ekologiczny. Orkisz zawiera więcej niż pozostałe mąki NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
BIO mąka orkiszowa typ 650 to składnik, który doskonale zastąpi najczęściej wybieraną mąkę pszenną i wzbogaci wypieki w błonnik pokarmowy oraz wiele cennych składników mineralnych.
Pod względem biologicznym orkisz należy do rodziny pszenic. Jest stosunkowo odporna na chłodny klimat, a długoletnie przerwanie jego upraw sprawiło, że obecne zboża są bardzo mało zmodyfikowane.
Produkcja mąki orkiszowej opiera się na tych samych procesach, co mąki pszennej. Ziarna orkiszu są jednak większe i twardsze niż klasyczne pszeniczne. To właśnie te względy sprawiły, że mąka orkiszowa odeszła z powszechnego użycia. Niemniej jednak warto włączyć ją do swojej diety ze względu na aspekty zdrowotne oraz smakowe. Cechuje się ona znacznie bogatszym składem mineralnym niż mąka pszenna oraz charakteryzuje się lekko słodkawym, orzechowym posmakiem.
Badania naukowe wskazują na znaczną przewagę frakcji błonnika nierozpuszczalnego. Według danych literaturowych, mąka orkiszowa zawiera również więcej tłuszczów niż mąka pszenna. Na uwagę zasługuje fakt, że są to w zdecydowanej większości kwasy tłuszczowe zaliczane do NNKT, w tym kwas oleinowy. Ponadto publikacje, wśród cennych związków zawartych w mące orkiszowej, wymieniają również witamin PP, B6, D, tokoferole i prowitaminę A. Znaleźć w niej można także makro- i mikroelementy, takie jak: P, Fe, Zn, Ca, K, Mg i Na.
Mąka orkiszowa typ 650 stanowić może również cenne źródło białka roślinnego.
Zastosowanie
Doskonale nadaje się do wypieku chleba, bułek i pierników. Sprawdzi się jednak również w przypadku wielu rodzajów ciast, takich jak miodownik czy ciasto kruche. W połączeniu z innego rodzaju mąkami może stanowić świetne uzupełnienie batonów pełnoziarnistych lub innych zdrowych wypieków. Można użyć jej do przyrządzania naleśników, gofrów i racuchów bogatych w błonnik pokarmowy.
Składniki
Mąka orkiszowa
Kraj pochodzenia
Polska
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna 1523 kJ/360 kcal
Tłuszcz, w tym tłuszcze nasycone 0,5 g
Węglowodany, w tym cukry 2 g
Białko 11 g
Błonnik 7 g
Sól 0,01 g
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Mąkę orkiszową wytwarza się z ziaren pozyskiwanych z gospodarstw rolnych mających certyfikat ekologiczny. Orkisz zawiera więcej niż pozostałe mąki NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.