Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 29,59 zł
- BIO KOMOSA RYŻOWA BIAŁA QUINOA EKOLOGICZNA 1kg
- 39,58 zł z dostawą
- 19,00 zł
- KASZA GRYCZANA niepalona EKO 1kg Stacja Bio BIAŁA ekologiczna
- 28,99 zł z dostawą
- 27,20 zł
- Sezam biały BIO 1kg EKOLOGICZNY Ziarna sezamu
- 37,19 zł z dostawą
Opis
BIO Komosa Ryżowa Quinoa biała 1kg.Kraj pochodzenia : Peru
BIO Komosa Ryżowa Quinoa - produkt pochodzi z upraw ekologicznych objętych certyfikatem BIO PL-EKO-04.
KUPUJĄC NA NASZEJ AUKCJI OTRZYMACIE PAŃSTWO PRODUKT POSIADAJĄCY CERTYFIKACJĘ ZARÓWNO UPRAWY Z KTÓREJ POCHODZI JAK I GWARANCJE JAKOŚCI NASZEJ FIRMY, KTÓRA JEST CERTYFIKOWANYM PRODUCENTEM ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ Certyfikat P 026 14 KO-CHAMY KO-MOSĘ :)
Moja szczęśliwa gromadka nie wyobraża już sobie chyba bez niej funkcjonowania! Pyszna, zdrowa i tak niesamowicie apetyczna :) Moje dzieciaki pokochały ją od pierwszej łyżeczki a mąż sam się dopomina jak zbyt długo nie gości na talerzu :) Postaram skupić się na opisaniu jej zalet ponieważ bardzo cenię jej walory:)
Komosa - Quinoa, czy też złoto Inków, to wyjątkowa roślina, która należy do tej samej rodziny, co buraki czy szpinak. W Polsce jej popularność jest jeszcze ciągle niewielka, warto jednak się nią zainteresować, jej niezwykłe właściwości sprawiają, że jest doskonałym produktem prozdrowotnym, może być znakomitym elementem diety, niezależnie czy celem jest odchudzanie czy budowa mięśni. Z powodzeniem zastępuje ryż czy ziemniaki.
Komosa ryżowa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne – czyli te, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być pobierane z pożywienia.Jest więc idealnym pokarmem dla wegetarian, wegan oraz małych dzieci.
Quinoa zawiera m.in. lizynę, która jest niezastąpionym aminokwasem egzogennym potrzebnym do odbudowy i naprawy komórek ciała – ma więc działanie antynowotworowe. Nie zawiera glutenu,może zatem być bezpiecznie stosowana przez osoby z celiakią czy nietolerancją glutenu. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, to znaczy, iż nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Jest idealnym pokarmem dla osób chorych na cukrzycę lub odchudzających się, gdyż po zjedzeniu posiłku zawierającego komosę ryżową poziom cukru we krwi pozostanie przez dłuższy czas na tym samym poziomie, a to oznacza, iż nie będziemy czuć ochoty na podjadanie pomiędzy posiłkami.
Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia. Zawiera witaminy z grupy B – w tym również witaminę B6, która w parze z magnezem dba o nasz układ nerwowy oraz krwionośny. Komosa ryżowa ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe, gdyż zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym dobrze wszystkim znane kwasy Omega 3 – zabójcę wolnych rodników, który jednocześnie naprawia i uzdrawia nasze neurony. Dodatkowo zawiera witaminę E, dzięki której kwasy tłuszczowe zachowują swoją stabilność nawet podczas procesu gotowania. Dzięki wysokiej zawartości błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza organizm (szczególnie jelito grube) z toksyn. Quinoa zawiera więcej wapnia niż mleko, a co ważniejsze – wapń z komosy ryżowej jest łatwiej przyswajalny niż wapń z mleka! Idealna jest więc dla osób z nietolerancją laktozy.
Zaobserwowano także, że Quinoa w codziennej diecie powoduje obniżenie poziomu cholesterolu ogółem, triacylogliceroli oraz glukozy we krwi. To pseudozboże chroni organizm przed szkodliwym działaniem nadmiernych ilości fruktozy, stanowiącej składnik bardzo wielu produktów, w szczególności tzw. żywności śmieciowej („junk food”). Nasiona posiadają niski indeks glikemiczny, czyli po ich spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom insuliny we krwi, dlatego mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Spożywanie komosy ryżowej zaleca się także osobom cierpiącym na migrenę. Obecna w niej w znaczących ilościach ryboflawina, uczestnicząc w przemianach energetycznych wewnątrz komórek pomaga złagodzić ataki migreny. Łagodząco działa również magnez z quinoa, który rozkurcza naczynia krwionośne zwiększając dopływ krwi do mózgu (tym samym tlenu). Jednocześnie wpływa on korzystnie na czynność mięśnia sercowego, warunkując pobudliwość nerwowo-mięśniową.
Na sam koniec jeden prosty, pyszny i szybki przepis:
Wegańska sałatka z marchewki i tofu. Składniki, 2 porcje: • 2 marchewki • 1/2 szklanki komosy ryżowej - ja w tym przepisie używam czerwoną :) • 1 łyżeczka drobno startego imbiru • 1/2 ząbka czosnku, startego • 2 łyżki i 1 łyżeczka oleju kokosowego • 1 łyżeczka masła orzechowego • 1 łyżeczka pasty miso (opcjonalnie) • ok. 100 g tofu • 2 łyżki orzechów ziemnych • 1 łyżka sosu sojowego • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie: Marchewkę obrać ze skórki, umyć, następnie pokroić cienkie, szerokie paseczki. Zagotować 1 i 1/2 szklanki wody z dodatkiem komosy, przykryć i gotować do miękkości przez ok. 20 minut, aż do wchłonięcia się wody. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i wymieszać z łyżeczką oleju kokosowego. W woku lub na patelni roztopić łyżkę oleju kokosowego, włożyć starty imbir, czosnek, marchewkę i masło orzechowe wymieszane z 2 łyżkami wody, wszystko podsmażać przez ok. 3-4 minuty delikatnie mieszając składniki. Pod koniec dodać pastę miso jeśli jej używamy. Przesunąć marchewkę na bok patelni, w wolne miejsce włożyć drugą łyżkę oleju i podsmażyć na złoty kolor pokrojone w kosteczkę tofu oraz posiekane orzechy ziemne. Następnie wymieszać z marchewką oraz z sosem sojowym i podgrzewać razem przez 1 minutę. Podawać z komosą, posypać szczypiorkiem. Można też dodać komosę do składników w woku i wymieszać. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu
NAJWSPANIALSZYCH ZIELONYCH SMAKÓW ŻYCZY ANIA WRAZ Z ZESPOŁEM ZIELONEGO SMAKU
|
|
|
Dodano 2015-10-20 19:12
Informacja alergiczna:Produkt NIE zawiera : cukru, substancji słodzących, soli, drożdży, pszenicy, soi, glutenu , produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.
Data przydatności do spożycia : wszystkie nasze produkty pochodzą z regularnych dostaw i mają aktualne terminy do spożycia, w celu uzyskania szczegółów proszę o kontakt.
Informacje zawarte w opisie aukcji są zaczerpnięte z ogólnej wiedzy dostępnej w internecie. Nie ponosimy odpowiedzialności za treści zawarte w opisie, które są zebranymi opiniami wielu osób udzielających się w internecie.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA: PRZECHOWYWAĆ W SUCHYM I NIENASŁONECZNIONYM MIEJSCU, Z DALA OD ŹRÓDEŁ CIEPŁA I WILGOCI, W TEMPERATURZE POKOJOWEJ (15-25°C)
DYSTRYBUTOR:Artemida 8 sp. z o.o Jana Pawła II 63/2 01-031 Warszawa
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.