Powstaje z nasion prosa, rośliny która uprawiana była już w neolicie i ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest niezwykle lekkostrawną kaszą, która nie uczula, nie zawiera frakcji glutenu i jako pierwsza zalecana jest małym dzieciom, uczącym się jeść stały pokarm.
Ponadto zawiera mało skrobi, za to charakteryzuje ją bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B6), oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu). Witamina E oraz lecytyna wspomagają pamięć, system nerwowy a także przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Ceniona za swoje właściwości antywirusowe, rozgrzewające, wskazana jest w przeziębieniu, osłabieniu organizmu, zwłaszcza zimą.
Kasza jaglana ma delikatny smak. Jako nieliczna doskonale komponuje się z potrawami na słodko, jak i na słono. Desery z jej udziałem cechuje wyrafinowany smak, a ciasta zawierają cenne wartości odżywcze.
Waga
400 g
Wartość energetyczna
1449 kJ / 346 kcal (w 100g produktu)
Tłuszcz
2,9g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone
0,4g
Węglowodany
72,1g
W tym cukry
0,1g
Sól
< 0,01g
Data ważności: 31-10-2022