Japan Matcha BIO 30g
BIO JAPAN MATCHA ZIELONA JAPONIA JAPOŃSKA PYSZNA
- Nazwa: Japan Matcha BIO
- Producent: Quba Caffe
- Waga: 30g
- Region: Uji
- Pochodzenie: Japonia
- Rodzaj: herbata zielona
- Czas parzenia: -
- Maksymalna ilość zaparzeń: -
- Sposób pakowania: sypana
- Profil smakowy: algowy|delikatny|wyczuwalna goryczka
- Kolor naparu: jasnozielony|jaskrawy
- Certyfikat: EU BIO
Matcha to sproszkowana japońska zielona herbata, którą można spożywać w ramach japońskiej ceremonii parzenia herbaty, a także w życiu codziennym. W ostatnich latach Matcha zyskała na popularności na całym świecie dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Ponieważ spożywasz cały liść nie tracisz przeciwutleniaczy, witamin i minerałów - przyjmujesz ich dużo większą ilość, niż możliwe jest to poprzez zaparzanie liści zielonej herbaty w gorącej wodzie, jak zwykle.
Większość japońskich Matchy uprawia się w regionie Uji w Japonii, w pobliżu starożytnej stolicy Kioto. Listki herbaty stosowane do Matchy są zacieniane na 2 do 6 tygodni przed zbiorem, tradycyjnie przez nakrywanie ich słomą lub budowanie wokół nich bambusowego schronu; dziś używane są czarne prześcieradła. Ta technika powstrzymuje światło słoneczne przedostające się do liści i spowalnia ostatni okres wzrostu. Dzięki temu zachodzą dwa istotne procesy - wzrost poziomu chlorofilu i aminokwasów w liściach i pojawienie się bardzo delikatnych, świeżych pędów. Zapewni to, że liście po zerwaniu i przetworzeniu będą jasnozielone, pełne smaku, soczyste oraz bez śladu goryczy.
Po zebraniu - najwyższej jakości Matcha jest ręcznie zbierana - liście są selekcjonowane, czyszczone i częściowo suszone przed schłodzeniem. Liście w tej fazie nazywane są tencha. Te, które idealnie nadają się do produkcji Matchy, można zbierać tylko raz lub dwa razy w roku, dlatego ważne jest, aby przechowywać je w chłodni w ciągu kolejnych 48 godzin, co pozwala na stosowanie tencha do robienia matchy przez cały rok.
Aby wyprodukować Matchę, liście tencha są ponownie suszone. Następnie, tradycyjnie, są one mielone na ręcznie rzeźbionym kamieniu młyńskim. Tradycyjna metoda wymaga około 20 minut, aby zmielić 10 g proszku Matcha. Procesu mielenia nie można ukończyć szybciej, ponieważ przyspieszenie spowodowałoby zbyt duże tarcie i podgrzało proszek, a także uniemożliwiłoby wyprodukowanie najlepszej jakości Matchy.
Nowoczesne fabryki posiadają młynki, które mogą zmielić znacznie większą ilość tencha. Miejsca przeznaczone do mielenia w fabrykach Matchy są zawsze ciemne i kontrolowane pod kątem temperatury, aby zapewnić, że jasnozielony kolor i walory smakowe nie zostaną utracone podczas przetwarzania.
Matcha jest przygotowywana przez wymieszanie jej z gorącą wodą, aby uzyskać średnio gęsty napój, który jest tradycyjnie pijany za jednym razem. Matcha cieszy się popularnością od setek lat w ramach japońskiej ceremonii parzenia herbaty, początkowo ze względu na jej zdolność wspomagania mnichów w zachowaniu czujności podczas medytacji i postu. Podczas spożywania całości liści herbaty, spożywasz całą kofeinę, minerały i przeciwutleniacze, dzięki czemu Matcha jest silnym antyoksydantem.
Japan Matcha BIO od Quba Caffe to najwyższej jakości herbata organiczna, pochodząca z Japonii. Zachwyca intensywnie zielonym kolorem i intensywnym, algowym posmakiem. Elegancka, metalowa puszka zapewnia szczelność i utrzymanie aromatu przez długi czas.
Jak przygotować Matchę?
Wsyp pół łyżki stołowej Matchy do małej miseczki. Wlej 25 ml zimnej wody, a następnie delikatnie włóż trzepaczkę, zamiatając wokół krawędzi i dna miski, aby usunąć grudki przylegające do boków miski. Następnie ubijaj ruchem „W”, aż na powierzchni pojawi się piana. (Jeśli nie masz bambusowej trzepaczki, możesz użyć widelca lub trzepaczki na baterie(w ten sposób nie będziesz w stanie wyprodukować najwyższej jakości matchy). Dobrze wypłucz trzepaczkę, a następnie rozkoszuj się matchą prosto z czarki.
Jeśli chcesz cieszyć się rzadszą matchą, możesz uzupełnić czarkę 200ml wody po wymieszaniu.
Nasze herbaty pakujemy w szczelne opakowania typu DOYPACK lub BOX. Oba rodzaje torebek zaopatrzone są w zgrzew i zamknięcie strunowe - po zerwaniu zgrzewu, struna zapewnia bezpieczne przechowywanie produktu, a także utrzymanie świeżości i aromatu herbaty. Odpowiednie opakowanie to gwarancja największej dbałości o jakość produktu.
Dlaczego warto kupować produkty BIO?
- Produkty BIO są wolne od sztucznych dodatków, barwników, aromatów, polepszaczy smaków, konserwantów, pestycydów i innych substancji chemicznych.
- Wybór produktów BIO jest jedynym sposobem, aby upewnić się, że nie zawierają GMO
- Żywność produkowana metodami ekologicznymi ma więcej składników odżywczych – witamin, minerałów, enzymów i mikroelementów, niż ta uprawiana komercyjnie.
- W produkcji ekologicznej nie używa się chemicznych środków ochrony roślin, a w celu zapewnienia żyzności gleby stosuje się płodozmian.
- Produkcja żywności odbywa się przy jednoczesnej trosce o stan środowiska naturalnego.
- Produkty BIO są zdecydowanie bezpieczniejsze dla zdrowia człowieka.
Upewnij się, że produkt posiada znak zielonego listka z oznaczeniem jednostk icertyfikującej! Tylko w ten sposób masz pewność, że produkt faktycznie otrzymał certyfikat organiczności.
Wszystkie produkty Quba Caffe oznaczone jako BIO posiadają certyfikat EU BIO.
W ofercie herbat sypanych Quba Caffe znajdziecie wiele rodzajów herbaty: czarną, zieloną, białą, czerwoną, oolong, a także herbaty owocowe, rooibos czy miodokrzew.
Dokładamy wszelkich starań, aby herbaty były najwyżej jakości i nie zawierały sztucznych barwników i aromatów. Herbaty Quba Caffe to pewność, ze kupujecie naturalny produkt!
Wszystkie produkty są testowane i dopiero po zaakceptowaniu wprowadzane do sprzedaży.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu!