Zakupy z naszych kont: ITALIAMO_APETITO (delikatesy) oraz ITALIAMO_CAFFE (kawy) wysyłamy w jednej paczce.
Wyśmienity miód z Włoch o niepowtarzalnym smaku! Profesjonalna spółka RIGONI z Asiago (Foza) pod Vicenzą posiada technikę i doświadczenie gwarantujące wysoką jakość finalnego produktu.
Niniejsza aukcja dotyczy słoiczka miodu kasztanowego RIGONI di Asiago Mielbio Castagno.
Waga netto: 300g.
Najlepiej spożyć przed: 12/08/2022
Kraj pochodzenia pasieki: Italia
Słoik przechowywać z dala od źródeł ciepła oraz światła.
UWAGA: nie podawać wyrobu dzieciom przed ukończeniem 1 roku.
Kasztanowiec rośnie w całych Włoszech, od Piemontu po Sycylię. Z jego kwiatów, w środku lata, produkowany jest miód, którego kolor zmienia się od bursztynowego do ciemnobrązowego. Płyn jest bardzo aromatyczny z gorzkim posmakiem. Ludzie uwielbiają go w jogurcie i do przygotowywania deserów na bazie kremów. Jest nadzwyczajny (o smaku wysublimowanym) polany na sezonowanym serze. CHARAKTERYSTYKA: Kolor: ciemny, z czerwonymi / zielonkawymi tonami Zapach: mocny, cierpki (aromat prawie z suchego drewna) Smak: mocny, przenikliwy, posmak gorzki Krystalizacja: powolna i granulowana Okres zbiorów: czerwiec / lipiec
Mielbio (Miód bio)
Familia Rigoni jest ekspertem w branży od prawie stu lat. Dzięki jej niesamowitemu doświadczeniu i wysoko wykwalifikowanym pszczelarzom, którzy z nią współpracują, Mielbio (nazwa własna) zawsze był synonimem najwyższej jakości. Ten włoski miód organiczny jest przetwarzany w temperaturze pokojowej, aby podwyższone temperatury, stosowane w celu przyspieszonego uzdatniania surowca, nie wpływały na jego pierwotny skład, cenne właściwości i charakterystyczny smak. Odmiany, jednokwiatowe lub wielokwiatowe, od najulubieńszych klasycznych do najbardziej ekskluzywnych (np. miód mandarynkowy z kalabryjskich plantacji „klementynek”), pochodzą z najlepszych miejsc zbiorów na terytorium Włoch. Płynna lub kremowa konsystencja pozwala cieszyć się ich pełnym, intensywnym smakiem.
Rodzinna spółka RIGONI di Asiago S.r.l. oferuje Miele di castagno biologico (zakład w miejscowości Foza (1000 m.n.p.m) pod Vicenzą (północno-wchodnie Włochy, region Wenecja Euganejska), jako produkt oryginalny z Italii, wytworzony naturalnie, bez podgrzewania przy obróbce surowca.
Hasłami firmy z płaskowyżu Asiago są "W sercu natury od 100 lat" oraz "Miód Bio: Tylko dobro naturalne, od 1923 r." (Mielbio: Solo bontà naturale, dal 1923). Pasieka powstała
w 1923 roku dzięki pasji babci Elisy Rigoni, która rozpoczęła produkcję miodu na sprzedaż. To początek wielkiej rodzinnej przygody. Rigoni di Asiago wyrosła z miłości do natury, w głębokim związku z miejscem pochodzenia i usytuowania pierwszej pasieki. Firma zawsze kierowała się stosowaniem wyłącznie wysokiej jakości surowców organicznych, aby oferować produkty dobre dla ludzi i prowadzić działalność gospodarczą przyjazną dla środowiska. Od 1979 r. zakład dywersyfikuje produkcję, wprowadzając na rynek nowe przetwory z takich linii spożywczych jak dżemy (Fiordifrutta), słodycze (Dolcedì), krem orzechowy (Nocciolata) i soki wieloowocowe (Tantifrutti). Produkty wysokiej jakości, które podbiły miliony rodzin we Włoszech, a w ostatnich latach także za granicą. Sukces podyktowany miłością do środowiska przez markę, która działa w przyrodzie i zgodnie z nią. Wybór produktów ekologicznych bez kompromisów oznacza wiarę w lepszą, zrównoważoną przyszłość dla dzisiejszych konsumentów i przyszłych pokoleń. Ciągłe zaangażowanie – jak piszą o sobie – to droga, którą Rigoni di Asiago wybrało wiele lat temu.