SŁODKA CHILI YOGI TEA
O PRODUKCIE:
Zainspirowany meksykańską tradycją ciepły, stopniowo rozwijający się czekoladowy smak tej herbaty koi obecne w nas wewnętrzne dziecko. Jej świeża miętowa słodycz pomaga się rozprężyć. Szczypta chili wyostrza zmysły. To intrygująca, odświeżająca herbata, którą można rozkoszować się o każdej porze dnia.
Subtelne przesłanie tej herbaty to „świeżość i satysfakcja”.
SŁODKA - KORZENNA - AROMATYCZNA
SKŁADNIKI:
lukrecja*(35%), łupiny kakaowe*(14%), mięta zielona*, koper włoski*, anyż*, imbir*, mięta pieprzowa*(5%), pokrzywa*, cynamon*(2%), chili*(1%), kardamon*, goździki*, czarny pieprz*.
* z certyfikowanych upraw ekologicznych
LUKRECJA:
Lukrecja jest znana od czasów starożytnych jako roślina lecznicza i stanowi jedno z 50 podstawowych ziół tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM). Jej słodycz jest 50 razy silniejsza niż cukru a jej smak jest łagodnie słodkawy i gorzkawo-cierpki. Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych lukrecja została w 2012 wybrana rośliną leczniczą roku.
CHILI:
Chili to jednoroczne rośliny psiankowate, rosnące najlepiej w krajach o największej liczbie słonecznych dni w roku jak Meksyk, Indie, Tajlandia czy Tanzania. Naturalna ostrość i cenne składniki czynią z niej znaną na całym świecie i ważną roślinę przyprawową i leczniczą.
ŁUPINY KAKAOWE:
Skorupa ziaren kakao me smak podobny do łagodnie słodkiego smaku samych ziaren, ale niesie znacznie mniej kalorii.
MIĘTA ZIELONA:
Mięta zielona stanowi w ogóle jedną z najbardziej znanych mięt i nie do pomyślenia, aby kiedyś miała zniknąć z kuchni i ogrodów naszego świata. Roślina ta należy do rodziny jasnotowatych i dorasta do wysokości pół metra. Jej smak jest orzeźwiająco korzenny i niezwykle aromatyczny.
CYNAMON:
Cynamon należał dawniej do najdroższych przypraw świata i podobno był używany już w Chinach 3.000 lat przed naszą erą jako roślina lecznicza i przyprawowa. Cynamon uzyskuje się z kory południowoazjatyckiego drzewa cynamonowego, ma on aromatycznie słodkawy smak oraz i zawiera taninę i drogocenne oleje.
GOŹDZIKI:
Goździki są pączkami kwiatowymi drzewa zwanego goździkowcem i w naszych szerokościach geograficznych są znane głównie jako przyprawa do potraw takich jak pierniki, czy modra kapusta. Należą do rodziny mirtowatych i charakteryzują się intensywnie korzennym aromatem, za który w starożytnych Chinach oraz w Egipcie płacono za nie złotem, tyle, ile ważyły.
IMBIR:
Od ponad 3.000 lat imbir jest używany na Dalekim Wschodzie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Posiada on owocowo-ostry smak i zawiera oprócz różnych witamin również olejki eteryczne oraz cenne minerały.
CZARNY PIEPRZ:
Czarny pieprz, zwany również „królem przypraw“, stanowi obecnie wraz z solą najważniejszą przyprawę świata. Pochodzi z indyjskiego wybrzeża Malabar i ma intensywnie korzenny smak lekko ostry do ostrego. Starożytna sztuka uzdrawiania ajurweda zaleca czarny pieprz nie tylko jako przyprawę, lecz ze względu na jego cenne substancje czynne również jako roślinę leczniczą.
KARDAMON:
Kardamon stanowi od stuleci jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym obszarze Azji i Arabii. Jego subtelny, słodkawo-ostry aromat predestynuje kardamon do stosowania go w licznych potrawach - od ostrych potraw curry aż po korzenne pierniczki bożonarodzeniowe. Dzięki swoim olejkom eterycznym i innym ważnym składnikom odżywczym kardamon stanowi poza tym jedną z najstarszych roślin leczniczych świata.
FENKUŁ:
Fenkuł jest jedną z najdawniej znanych na świecie roślin leczniczych. Należy do rodziny baldaszkowatych (selerowatych) i jest od tysiącleci lubiany na całym świecie ze względu na swój intensywny aromat. Fenkuł ma słodkawo-korzenny smak, który nieco przypomina anyż.
ANYŻ:
Ta jednoroczna roślina rośnie w Azji i na południowo-wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego , a jej słodkawe owoce są popularne wśród ludzi już od stuleci. Dawniej anyż stanowił ofiarę dla bogów, obecnie można go znaleźć w każdej kuchni, w cukierniach wyrabiających wypieki bożonarodzeniowe oraz jako pyszną przyprawę w licznych herbatach YOGI TEA®.
MIĘTA PIEPRZOWA:
Odkryte dopiero w roku 1696 i powstałe przypuszczalnie przez przypadek skrzyżowanie mięty rzecznej i dzikiej zalicza się obecnie do roślin leczniczych o największym znaczeniu na świecie. Smak mięty pieprzowej jest lekko pikantny i jest ona bardzo popularna na świecie dzięki swemu orzeźwiającemu aromatowi i cennym składnikom. W roku 2004 została wybrana rośliną leczniczą roku.
POKRZYWA:
Nieprzyjemne skutki zetknięcia się naskórka z pokrzywą są każdemu znane - tylko niewielu zna cenne składniki, za które ta korzenno-cierpka roślina była ceniona już w starożytności: prowitamina A, żelazo i ogromna ilość soli mineralnych powodują, że pokrzywa jest cenną rośliną użytkową. Sławny artysta malarz Albrecht Dürer uważał ją nawet za „dar Boży”.
PRZYGOTOWANIE:
Zalej torebkę 250 ml świeżo przegotowanej wody i pozostaw do zaparzenia na około 7 minut lub dłużej - dla uzyskania głębszego aromatu. Dodaj mleko lub jego substytut i posłódź do smaku.
UWAGA:
Zawiera lukrecję – osoby cierpiące na nadciśnienie powinny unikać spożycia w nadmiernych ilościach.
Z mądrości Ajurwedy - nauki o życiu:
Według Ajurwedy żywioły manifestują się w każdej istocie poprzez niepowtarzalną indywidualną kombinację trzech typów dosza: Vata (powietrze), Pita (ogień), Kapha (ziemia). Podstawowym założeniem Ajurwedy jest zachowanie lub przywrócenie tej unikalnej dla każdego równowagi. Ajurweda, wykorzystująca znajomość pięciu tysięcy ziół, zainspirowała stworzenie wybornych mieszanek YOGI TEA®. Przyjemność delektowania się tymi wyśmienitymi naparami wprowadza równowagę do naszego zabieganego życia.
Działanie wg Ajurwedy:
V-P+K-
V- = zmniejsza (łagodzi) doszę Vata
P+ = zwiększa (obciąża) doszę Pita
K- = zmniejsza (łagodzi) doszę Kapha
PRODUCENT: Yogi Tea
WAGA NETTO: 30,6 grama
TYP HERBATY: Expresowa
ILOŚĆ: 17 torebek