RADOŚĆ ŻYCIA YOGI TEA
O PRODUKCIE:
Bazylia, intensywnie pachnąca królowa kulinarnych ziół postanowiła celebrować życie i zaprosiła do herbacianego tańca wschodnich mistyków: cynamon, imbir i kardamon. Przybyli oni na jej zaproszenie, przynosząc dary z ciepła i korzennych smaków. Razem z chili i czarnym pieprzem rozprzestrzeniają się po całym ciele, rozgrzewając, transformując, wzmacniając i witalizując każdą komórkę nadają jej zdecydowanego, wyrazistego smaku, rozgrzewając je, transformując, wzmacniając i witalizując. Tą inspirującą, wyborną herbatą można delektować się o każdej porze dnia.
Subtelne przesłanie tej herbaty brzmi „celebruj życie”.
WZMACNIAJĄCA - STYMULUJĄCA - INSPIRUJĄCA
SKŁADNIKI:
bazylia*(50%), lukrecja*, suszony sok cytrynowy*, skórka pomarańczowa*(5%), cynamon*, imbir*, papryczka chili*(0,5%), kardamon*, goździki*, czarny pieprz*.
* z certyfikowanych upraw ekologicznych
BAZYLIA:
„Królewska roślina lecznicza“, jak starożytni Grecy nazywali bazylię, zawitała do Europy Północnej w XII wieku. Posiada ona cudownie korzenny aromat, którego zalety przejawiają się idealnie zarówno w kuchni śródziemnomorskiej jak w świeżo zaparzonej herbacie.
SKÓRKA POMARAŃCZOWA:
Powszechnie wiadomo, że pomarańcze zawierają mnóstwo użytecznych składników. Ale niewielu wie, że skórka pomarańczowa ma większą wartość niż miąższ: Ponad 170 leków ziołowych o ponad 60 różnych flawonoidów i wiele istotnych olejków są ważnym źródłem substancji odżywczych. Dzięki nim mają też odświeżający, słodki zapach i są pyszne.
CHILI:
Chili to jednoroczne rośliny psiankowate, rosnące najlepiej w krajach o największej liczbie słonecznych dni w roku jak Meksyk, Indie, Tajlandia czy Tanzania. Naturalna ostrość i cenne składniki czynią z niej znaną na całym świecie i ważną roślinę przyprawową i leczniczą.
LUKRECJA:
Lukrecja jest znana od czasów starożytnych jako roślina lecznicza i stanowi jedno z 50 podstawowych ziół tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM). Jej słodycz jest 50 razy silniejsza niż cukru a jej smak jest łagodnie słodkawy i gorzkawo-cierpki. Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych lukrecja została w 2012 wybrana rośliną leczniczą roku.
SUSZONY SOK Z CYTRYNY:
Pochodząca z Indii cytryna od XIII wieku rośnie również w Europie. Należy ona do owoców o najwyższej zawartości witaminy C, oprócz tego zawiera cenne olejki eteryczne, fosfor i magnez. Jej sok ma kwaśno-owocowy i lekko gorzkawy smak.
CYNAMON:
Cynamon należał dawniej do najdroższych przypraw świata i podobno był używany już w Chinach 3.000 lat przed naszą erą jako roślina lecznicza i przyprawowa. Cynamon uzyskuje się z kory południowoazjatyckiego drzewa cynamonowego, ma on aromatycznie słodkawy smak oraz i zawiera taninę i drogocenne oleje.
IMBIR:
Od ponad 3.000 lat imbir jest używany na Dalekim Wschodzie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Posiada on owocowo-ostry smak i zawiera oprócz różnych witamin również olejki eteryczne oraz cenne minerały.
KARDAMON:
Kardamon stanowi od stuleci jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym obszarze Azji i Arabii. Jego subtelny, słodkawo-ostry aromat predestynuje kardamon do stosowania go w licznych potrawach - od ostrych potraw curry aż po korzenne pierniczki bożonarodzeniowe. Dzięki swoim olejkom eterycznym i innym ważnym składnikom odżywczym kardamon stanowi poza tym jedną z najstarszych roślin leczniczych świata.
GOŹDZIKI:
Goździki są pączkami kwiatowymi drzewa zwanego goździkowcem i w naszych szerokościach geograficznych są znane głównie jako przyprawa do potraw takich jak pierniki, czy modra kapusta. Należą do rodziny mirtowatych i charakteryzują się intensywnie korzennym aromatem, za który w starożytnych Chinach oraz w Egipcie płacono za nie złotem, tyle, ile ważyły.
CZARNY PIEPRZ:
Czarny pieprz, zwany również „królem przypraw“, stanowi obecnie wraz z solą najważniejszą przyprawę świata. Pochodzi z indyjskiego wybrzeża Malabar i ma intensywnie korzenny smak lekko ostry do ostrego. Starożytna sztuka uzdrawiania ajurweda zaleca czarny pieprz nie tylko jako przyprawę, lecz ze względu na jego cenne substancje czynne również jako roślinę leczniczą.
PRZYGOTOWANIE:
Zalej torebkę 250 ml świeżo przegotowanej wody i pozostaw do zaparzenia na około 5-6 minut lub dłużej - dla uzyskania głębszego aromatu.
Z mądrości Ajurwedy - nauki o życiu:
Według Ajurwedy żywioły manifestują się w każdej istocie poprzez niepowtarzalną indywidualną kombinację trzech typów dosza: Vata (powietrze), Pita (ogień), Kapha (ziemia). Podstawowym założeniem Ajurwedy jest zachowanie lub przywrócenie tej unikalnej dla każdego równowagi. Ajurweda, wykorzystująca znajomość pięciu tysięcy ziół, zainspirowała stworzenie wybornych mieszanek YOGI TEA®. Przyjemność delektowania się tymi wyśmienitymi naparami wprowadza równowagę do naszego zabieganego życia.
Działanie wg Ajurwedy:
V-P0K-
V- = zmniejsza (łagodzi) doszę Vata
P0 = działa neutralnie na doszę Pita
K- = zmniejsza (łagodzi) doszę Kapha
PRODUCENT: Yogi Tea
WAGA NETTO: 30,6 grama
TYP HERBATY: Expresowa
ILOŚĆ: 17 torebek