NA ODPORNOŚĆ YOGI TEA
O PRODUKCIE:
Nasz wystawiony na zmienną pogodę pór roku system odpornościowy, niekiedy również potrzebuje wzmocnienia. To odpowiednia chwila na gorącą filiżankę herbaty YOGI TEA® Naturalna odporność, która obok zróżnicowanej i wyważonej diety należy do zdrowego trybu życia. Subtelnie cierpki smak Echinacei tworzy doskonałą kompozycję z owocowym smakiem czarnego bzu i aromatyczną bazylią. Zawarta w aceroli wartściowa naturalna witamina C wzmacnia w naturalny sposób naszą odporność.
KOJĄCA - ROZGRZEWAJĄCA - Z NATURALNĄ WITAMINĄ C
SKŁADNIKI:
echinacea*(25%), owoc dzikiej róży*, suszony sok z aceroli*(14%), bazylia*(13%),cynamon*, imbir*, kardamon*, owoc bzu czarnego*(4%), czarny pieprz*, moringa*, hibiskus*, łupiny kakaowe*, lukrecja*, koper włoski (fenkuł)*.
Zawiera lukrecję – osoby cierpiące na nadciśnienie powinny unikać spożycia w nadmiernych ilościach.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 ml*: Wartość energetyczna: 9 kJ / 2 kcal, Tłuszcz: < 0,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g, Węglowodany: 0,5 g, w tym cukry: < 0,1 g, Białko: < 0,1 g, Sól: < 0,01 g, witamina C: 6 mg / 7,5 %**
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 200 ml*: Wartość energetyczna: 18 kJ / 4 kcal, Tłuszcz: < 0,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g, Węglowodany: 1 g, w tym cukry: < 0,1 g, Białko: < 0,1 g, Sól: < 0,01 g, witamina C: 12 mg / 15 %**
*Przygotowane z 200 ml wody na torebkę
**Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej / Pokrycie dziennego zapotrzebowania w %
ECHINACEA:
W Polsce ta śliczna roślina z rodziny astrowatych jest znana również jako „rudbekia błyskotliwa“: rośnie ona dziko w Ameryce Północnej i była ceniona już przez Indian jako roślina lecznicza. Dorasta do wysokości 90 cm i ma purpurowo-fioletowe liście.
ACEROLA:
Intensywnie czerwona wiśnia z Barbados zawiera wiele składników odżywczych. Ten owoc o lekko kwaskowatym i świeżym owocowym smaku występuje przeważnie w Ameryce Południowej i na Jamajce. 100 g Aceroli zawiera 1 700 mg witaminy C i stanowi tym samym największą zawartość witaminy C we wszystkich znanych owocach i warzywach – to zawartość 37 razy większa niż w pomarańczach.
DZIKA RÓŻA:
Należący do rodziny różowatych głóg zawiera pięć razy więcej witaminy C niż cytryna. Jego aromatyczne owoce mają lekko gorzkawy i słodkawy smak i zawierają oprócz kwasów owocowych i składników mineralnych również żelazo i witaminy A, B, E, P oraz K.
BAZYLIA:
„Królewska roślina lecznicza“, jak starożytni Grecy nazywali bazylię, zawitała do Europy Północnej w XII wieku. Posiada ona cudownie korzenny aromat, którego zalety przejawiają się idealnie zarówno w kuchni śródziemnomorskiej jak w świeżo zaparzonej herbacie.
CYNAMON:
Cynamon należał dawniej do najdroższych przypraw świata i podobno był używany już w Chinach 3.000 lat przed naszą erą jako roślina lecznicza i przyprawowa. Cynamon uzyskuje się z kory południowoazjatyckiego drzewa cynamonowego, ma on aromatycznie słodkawy smak oraz i zawiera taninę i drogocenne oleje.
IMBIR:
Od ponad 3.000 lat imbir jest używany na Dalekim Wschodzie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Posiada on owocowo-ostry smak i zawiera oprócz różnych witamin również olejki eteryczne oraz cenne minerały.
KARDAMON:
Kardamon stanowi od stuleci jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym obszarze Azji i Arabii. Jego subtelny, słodkawo-ostry aromat predestynuje kardamon do stosowania go w licznych potrawach - od ostrych potraw curry aż po korzenne pierniczki bożonarodzeniowe. Dzięki swoim olejkom eterycznym i innym ważnym składnikom odżywczym kardamon stanowi poza tym jedną z najstarszych roślin leczniczych świata.
OWOC CZARNEGO BZU:
Owoce czarnego bzu znalazły się w jadłospisie ludzi już ponad 6 000 lat temu. W czasach antycznych i w średniowieczu stały się ważnym lekarstwem ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze. Owoce czarnego bzu o słodko-cierpkim smaku zawierają oprócz dużej ilości witaminy C i A również żelazo, cynk i olejki eteryczne.
CZARNY PIEPRZ:
Czarny pieprz, zwany również „królem przypraw“, stanowi obecnie wraz z solą najważniejszą przyprawę świata. Pochodzi z indyjskiego wybrzeża Malabar i ma intensywnie korzenny smak lekko ostry do ostrego. Starożytna sztuka uzdrawiania ajurweda zaleca czarny pieprz nie tylko jako przyprawę, lecz ze względu na jego cenne substancje czynne również jako roślinę leczniczą.
MORINGA:
Pochodzące pierwotnie z Himalajów drzewo Moringa jest uważane za prawdziwie „cudowne drzewo“. Moringa oleifera zawiera liczne, wysoko skoncentrowane składniki odżywcze poczynając od żelaza i wapnia, poprzez białko i witaminę C, kończąc na przeciwutleniaczach. Równie cenny jest jego smak: delikatnie aromatyczny i zarazem lekko pikantny.
HIBISKUS:
Ketmia, jak również nazywany jest hibiskus, była stosowana w Grecji już przed tysiącami lat jako roślina lecznicza - stąd również jej grecka nazwa Althaea, która w tłumaczeniu znaczy „leczę“. Ta wieloletnia roślina kwitnie od czerwca do sierpnia i wytwarza słodkawe, skrzynkowe owoce.
ŁUPINY KAKAOWE:
Skorupa ziaren kakao me smak podobny do łagodnie słodkiego smaku samych ziaren, ale niesie znacznie mniej kalorii.
LUKRECJA:
Lukrecja jest znana od czasów starożytnych jako roślina lecznicza i stanowi jedno z 50 podstawowych ziół tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM). Jej słodycz jest 50 razy silniejsza niż cukru a jej smak jest łagodnie słodkawy i gorzkawo-cierpki. Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych lukrecja została w 2012 wybrana rośliną leczniczą roku.
KOPER WŁOSKI (fenkuł)
Fenkuł jest jedną z najdawniej znanych na świecie roślin leczniczych. Należy do rodziny baldaszkowatych (selerowatych) i jest od tysiącleci lubiany na całym świecie ze względu na swój intensywny aromat. Fenkuł ma słodkawo-korzenny smak, który nieco przypomina anyż.
PRZYGOTOWANIE:
Zalej torebkę 200 ml świeżo przegotowanej wody i pozostaw do zaparzenia na około 5 minut lub dłużej.
Z mądrości Ajurwedy - nauki o życiu:
Według Ajurwedy żywioły manifestują się w każdej istocie poprzez niepowtarzalną indywidualną kombinację trzech typów dosza: Vata (powietrze), Pita (ogień), Kapha (ziemia). Podstawowym założeniem Ajurwedy jest zachowanie lub przywrócenie tej unikalnej dla każdego równowagi. Ajurweda, wykorzystująca znajomość pięciu tysięcy ziół, zainspirowała stworzenie wybornych mieszanek YOGI TEA®. Przyjemność delektowania się tymi wyśmienitymi naparami wprowadza równowagę do naszego zabieganego życia.
Działanie wg Ajurwedy:
V+P+Ko
V+ = zwiększa (obciąża) doszę Vata
P+ = zwiększa (obciąża) doszę Pita
Ko = działa neutralnie na doszę Kapha
PRODUCENT: Yogi Tea
WAGA NETTO: 34 gramy
TYP HERBATY: Expresowa
ILOŚĆ: 17 torebek