CZEKOLADOWO-MIĘTOWA YOGI TEA
O PRODUKCIE:
Czasem, po długim wyczerpującym dniu, nasze myśli po prostu nie dają nam odpocząć, nieustannie krążąc w głowie. Słodkie łupiny kakaowe w herbacie Czekoladowo-miętowej YOGI TEA® pachną pyszną czekoladą, co pozwala wyciszyć się w sposób całkowicie naturalny. Odświeżająca, chłodząca mięta doskonale uzupełnia kakao, uwalniając olejki eteryczne, które koją zmysły i uwalniają od zbędnego balastu myśli. Znów możemy spojrzeć na wszystko z właściwej perspektywy i zrelaksować się z czystym umysłem. Odrobina wanilii, kardamonu i pieprzu stanowią idealne dopełnienie smaku tej herbaty.
Subtelne przesłanie tej herbaty: Oczyść swój umysł.
ŚWIEŻOŚĆ - JASNOŚĆ UMYSŁU - RELAKS
SKŁADNIKI:
łupiny kakaowe* (60%), lukrecja* (12%), mięta pieprzowa* (6%), anyż*, kakao w proszku*, cynamon*, czarny pieprz*, chleb świętojański*, kardamon*, imbir*, olejek z mięty pieprzowej*, ekstrakt waniliowy*, słód jęczmienny*, goździki*, ziarna wanilii*.
* z certyfikowanych upraw ekologicznych
ŁUPINY KAKAOWE:
Skorupa ziaren kakao me smak podobny do łagodnie słodkiego smaku samych ziaren, ale niesie znacznie mniej kalorii.
LUKRECJA:
Lukrecja jest znana od czasów starożytnych jako roślina lecznicza i stanowi jedno z 50 podstawowych ziół tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM). Jej słodycz jest 50 razy silniejsza niż cukru a jej smak jest łagodnie słodkawy i gorzkawo-cierpki. Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych lukrecja została w 2012 wybrana rośliną leczniczą roku.
MIĘTA PIEPRZOWA:
Odkryte dopiero w roku 1696 i powstałe przypuszczalnie przez przypadek skrzyżowanie mięty rzecznej i dzikiej zalicza się obecnie do roślin leczniczych o największym znaczeniu na świecie. Smak mięty pieprzowej jest lekko pikantny i jest ona bardzo popularna na świecie dzięki swemu orzeźwiającemu aromatowi i cennym składnikom. W roku 2004 została wybrana rośliną leczniczą roku.
ANYŻ:
Ta jednoroczna roślina rośnie w Azji i na południowo-wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego , a jej słodkawe owoce są popularne wśród ludzi już od stuleci. Dawniej anyż stanowił ofiarę dla bogów, obecnie można go znaleźć w każdej kuchni, w cukierniach wyrabiających wypieki bożonarodzeniowe oraz jako pyszną przyprawę w licznych herbatach YOGI TEA®.
CYNAMON:
Cynamon należał dawniej do najdroższych przypraw świata i podobno był używany już w Chinach 3.000 lat przed naszą erą jako roślina lecznicza i przyprawowa. Cynamon uzyskuje się z kory południowoazjatyckiego drzewa cynamonowego, ma on aromatycznie słodkawy smak oraz i zawiera taninę i drogocenne oleje.
PRZYGOTOWANIE:
Zalej torebkę 250 ml świeżo przegotowanej wody i pozostaw do zaparzenia na około 5-6 minut lub dłużej - dla uzyskania głębszego aromatu.
Z mądrości Ajurwedy - nauki o życiu:
Według Ajurwedy żywioły manifestują się w każdej istocie poprzez niepowtarzalną indywidualną kombinację trzech typów dosza: Vata (powietrze), Pita (ogień), Kapha (ziemia). Podstawowym założeniem Ajurwedy jest zachowanie lub przywrócenie tej unikalnej dla każdego równowagi. Ajurweda, wykorzystująca znajomość pięciu tysięcy ziół, zainspirowała stworzenie wybornych mieszanek YOGI TEA®. Przyjemność delektowania się tymi wyśmienitymi naparami wprowadza równowagę do naszego zabieganego życia.
Działanie wg Ajurwedy:
V-P0K+
V- = zmniejsza (łagodzi) doszę Vata
P0 = działa neutralnie na doszę Pita
K+ = zwiększa (obciąża) doszę Kapha
PRODUCENT: Yogi Tea
WAGA NETTO: 37,4 grama
TYP HERBATY: Expresowa
ILOŚĆ: 17 torebek