CZAJ Z HIMALAJÓW
O PRODUKCIE:
YOGI TEA® Himalaya to herbata o bardzo starej recepturze, w której uchwycono medytacyjną energię majestatycznych Himalajów. Koper włoski i pikantny imbir nadają tej klasycznej herbacie intrygujący smak i bogaty aromat. Dodatek rozgrzewającego słodkiego cynamonu, anyżu i kolendry jeszcze bardziej podnosi jej walory smakowe. Rozkoszuj się indyjską tradycją, pijąc tę herbatę osłodzoną, z dodatkiem odrobiny mleka lub substytutu mleka.
Subtelne przesłanie tej herbaty to „równowaga i otwartość”.
MEDYTACJA - HARMONIA - SPOKÓJ
SKŁADNIKI:
imbir*(37%), koper włoski (fenkuł)*, cynamon*, anyż*, kolendra*, lukrecja*
* z certyfikowanych upraw ekologicznych
IMBIR:
Od ponad 3.000 lat imbir jest używany na Dalekim Wschodzie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Posiada on owocowo-ostry smak i zawiera oprócz różnych witamin również olejki eteryczne oraz cenne minerały.
FENKUŁ:
Fenkuł jest jedną z najdawniej znanych na świecie roślin leczniczych. Należy do rodziny baldaszkowatych (selerowatych) i jest od tysiącleci lubiany na całym świecie ze względu na swój intensywny aromat. Fenkuł ma słodkawo-korzenny smak, który nieco przypomina anyż.
CYNAMON:
Cynamon należał dawniej do najdroższych przypraw świata i podobno był używany już w Chinach 3.000 lat przed naszą erą jako roślina lecznicza i przyprawowa. Cynamon uzyskuje się z kory południowoazjatyckiego drzewa cynamonowego, ma on aromatycznie słodkawy smak oraz i zawiera taninę i drogocenne oleje.
ANYŻ:
Ta jednoroczna roślina rośnie w Azji i na południowo-wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego , a jej słodkawe owoce są popularne wśród ludzi już od stuleci. Dawniej anyż stanowił ofiarę dla bogów, obecnie można go znaleźć w każdej kuchni, w cukierniach wyrabiających wypieki bożonarodzeniowe oraz jako pyszną przyprawę w licznych herbatach YOGI TEA®.
KOLENDRA:
Na bliskim Wschodzie oraz w Azji kolendra, o lekko słodkawym smaku jest używana do przyprawiania niemalże każdej potrawy. Z jednej strony ze względu na jej wspaniały aromat, który przywodzi na myśl korzenno-pikantną mieszankę cynamonu, gałki muszkatołowej i pomarańczy. Z drugiej zaś kolendra zawiera mnóstwo składników odżywczych i już w Starym Testamencie znajduje się o niej wzmianka jako o roślinie leczniczej.
LUKRECJA:
Lukrecja jest znana od czasów starożytnych jako roślina lecznicza i stanowi jedno z 50 podstawowych ziół tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM). Jej słodycz jest 50 razy silniejsza niż cukru a jej smak jest łagodnie słodkawy i gorzkawo-cierpki. Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych lukrecja została w 2012 wybrana rośliną leczniczą roku.
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj 1 litr wody. Dodaj 2 łyżeczki (2,4g) herbaty Czaj z Himalajów. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Odcedź. Dodaj podgrzane mleko i posłódź do smaku.
Z mądrości Ajurwedy - nauki o życiu:
Według Ajurwedy żywioły manifestują się w każdej istocie poprzez niepowtarzalną indywidualną kombinację trzech typów dosza: Vata (powietrze), Pita (ogień), Kapha (ziemia). Podstawowym założeniem Ajurwedy jest zachowanie lub przywrócenie tej unikalnej dla każdego równowagi. Ajurweda, wykorzystująca znajomość pięciu tysięcy ziół, zainspirowała stworzenie wybornych mieszanek YOGI TEA®. Przyjemność delektowania się tymi wyśmienitymi naparami wprowadza równowagę do naszego zabieganego życia.
Działanie wg Ajurwedy:
V-P+K-
V- = zmniejsza (łagodzi) doszę Vata
P+ = zwiększa (obciąża) doszę Pita
K- = zmniejsza (łagodzi) doszę Kapha
PRODUCENT: Yogi Tea
WAGA NETTO: 90 gram