CZAJ CZEKOLADOWY
O PRODUKCIE:
YOGI TEA® Choco to wyborna, rozgrzewająca mieszanka przypraw tradycyjnie używanych w herbatach czaj i łuski kakaowej, już od lat należąca do najpopularniejszych herbat. Smak kakao w połączeniu ze słodką lukrecją i cynamonem, pikantnym imbirem i kardamonem w mieszance herbacianej o niebiańskim smaku. Usiądź wygodnie i pij ją małymi łyczkami, wdychając wspaniały aromat czekolady. Najlepiej smakuje osłodzona, z odrobiną mleka lub substytutu mleka.
Subtelne przesłanie tej herbaty to „rozkosz w ustach”.
PYSZNA - KORZENNA - KOJĄCA
SKŁADNIKI:
łupiny kakaowe*, cynamon*, kardamon*, imbir*, prażona cykoria*, goździki*, czarny pieprz*
* z certyfikowanych upraw ekologicznych
ŁUPINY KAKAOWE:
Skorupa ziaren kakao me smak podobny do łagodnie słodkiego smaku samych ziaren, ale niesie znacznie mniej kalorii.
CYNAMON:
Cynamon należał dawniej do najdroższych przypraw świata i podobno był używany już w Chinach 3.000 lat przed naszą erą jako roślina lecznicza i przyprawowa. Cynamon uzyskuje się z kory południowoazjatyckiego drzewa cynamonowego, ma on aromatycznie słodkawy smak oraz i zawiera taninę i drogocenne oleje.
KARDAMON:
Kardamon stanowi od stuleci jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym obszarze Azji i Arabii. Jego subtelny, słodkawo-ostry aromat predestynuje kardamon do stosowania go w licznych potrawach - od ostrych potraw curry aż po korzenne pierniczki bożonarodzeniowe. Dzięki swoim olejkom eterycznym i innym ważnym składnikom odżywczym kardamon stanowi poza tym jedną z najstarszych roślin leczniczych świata.
IMBIR:
Od ponad 3.000 lat imbir jest używany na Dalekim Wschodzie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Posiada on owocowo-ostry smak i zawiera oprócz różnych witamin również olejki eteryczne oraz cenne minerały.
CYKORIA PALONA:
Cykoria jest znana w Polsce również pod nazwą „cykoria podróżnik“ - gdyż lubi rosnąć na obrzeżach dróg, gdzie rozwija swoje kwiaty o jaskrawej barwie błękitu nieba. Należy rodziny astrowatych, występującej w Europie, Afryce północno-zachodniej i Azji Zachodniej. Jej kwiaty otwierają się tylko na jeden jedyny dzień. Korzeń ma korzenno-cierpki smak i w smaku przypomina nieco kawę.
GOŹDZIKI:
Goździki są pączkami kwiatowymi drzewa zwanego goździkowcem i w naszych szerokościach geograficznych są znane głównie jako przyprawa do potraw takich jak pierniki, czy modra kapusta. Należą do rodziny mirtowatych i charakteryzują się intensywnie korzennym aromatem, za który w starożytnych Chinach oraz w Egipcie płacono za nie złotem, tyle, ile ważyły.
CZARNY PIEPRZ:
Czarny pieprz, zwany również „królem przypraw“, stanowi obecnie wraz z solą najważniejszą przyprawę świata. Pochodzi z indyjskiego wybrzeża Malabar i ma intensywnie korzenny smak lekko ostry do ostrego. Starożytna sztuka uzdrawiania ajurweda zaleca czarny pieprz nie tylko jako przyprawę, lecz ze względu na jego cenne substancje czynne również jako roślinę leczniczą.
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj 1 litr wody. Dodaj 2 łyżeczki (2,6g) herbaty Czekoladowy Czaj. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Odcedź. Dodaj podgrzane mleko i posłódź do smaku.
Z mądrości Ajurwedy - nauki o życiu:
Według Ajurwedy żywioły manifestują się w każdej istocie poprzez niepowtarzalną indywidualną kombinację trzech typów dosza: Vata (powietrze), Pita (ogień), Kapha (ziemia). Podstawowym założeniem Ajurwedy jest zachowanie lub przywrócenie tej unikalnej dla każdego równowagi. Ajurweda, wykorzystująca znajomość pięciu tysięcy ziół, zainspirowała stworzenie wybornych mieszanek YOGI TEA®. Przyjemność delektowania się tymi wyśmienitymi naparami wprowadza równowagę do naszego zabieganego życia.
Działanie wg Ajurwedy:
V0P+K-
V0 = działa neutralnie na doszę Vata
P+ = zwiększa (obciąża) doszę Pita
K- = zmniejsza (łagodzi) doszę Kapha
PRODUCENT: Yogi Tea
WAGA NETTO: 90 gram