BIO Camu Camu (100 g) Hanoju + wygodny i funkcjonalny Organizer na leki zupełnie GRATIS!
Czy wiesz, że zbiór owoców camu camu występuje raz w roku i przypada na porę deszczową? Krzew camu camu ma bardzo dużą tolerancję na wodę, bez żadnej szkody dla rozwoju rośliny do połowy wysokości może być zanurzony w wodzie. Podczas pory deszczowej poziom wody jest na tyle wysoki, że rdzenni mieszkańcy mogą zbierać i transportować owoce na drewnianych łódkach, zwanych canoe.
Parametry preparatu, który kupujesz:
- Producent / Dystrybutor / Podmiot odpowiedzialny: Hanoju (więcej informacji na stronie producenta http://www.hanoju.nl/)
- Certyfikat BIO / EKO: Żywność Ekologiczna UE
- Waga: 100 g
- Rekomendowane spożycie/użycie dzienne dla dorosłych (górny limit): do 3 g / dzień
- Produkt dla wegan i wegetarian?: Tak
- Kraj / miejsce produkcji (kraj producenta): Niemcy
Camu camu (Myrciaria dubia)
Camu Camu to krzew pochodzący z południowoamerykańskich lasów tropikalnych, który wydaje małe, kuliste owoce przypominające kształtem wiśnie. Rodowici mieszkańcy Amazonii tradycyjnie zbierali jagody camu camu w sezonie, suszyli je, a przez resztę roku wykorzystywali do celów medycznych. Po wysuszeniu i sproszkowaniu owoce tracą swój purpurowo-czerwony kolor, a produkt finalny przybiera jasnobeżową barwę. Owoce camu camu, z uwagi na bardzo wysoką zawartość witaminy C (kwas askorbinowy), są niezwykle kwaśne w smaku, dlatego miejscowa ludność Ameryki Południowej miesza sproszkowane owoce z mlekiem i cukrem, a następnie używa tej mieszanki do przygotowywania lodów, soków, galaretek. Oprócz wysokiej zawartości witaminy C, owoce camu camu są doskonałym źródłem składników wspomagających przyswajanie tej witaminy, tj. wapnia, fosforu, potasu, żelaza, aminokwasów (seryna, walina, leucyna), a także flawonoidów, witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna), kwasu elagowego i karotenoidów (w tym 45-55% to luteina).
Uważa się, że owoce camu camu zawierają więcej witaminy C niż jakikolwiek inne znane surowce roślinne. Dla porównania: świeże owoce camu camu mogą zawierać do 4% witaminy C w świeżej masie (co mieści się w granicach od 0,9 do 5 g/100g świeżego owocu), natomiast cytryna może zawierać maksymalnie 0,5% tej witaminy. Niektórzy szacują, że Camu Camu zawiera około 40 razy więcej witaminy C niż pomarańcze i około 80 razy więcej niż mandarynki. Ponadto, syntetyczna witamina C nie jest tak korzystna, ani tak dobrze przyswajana jak ta, która występuje naturalnie.
Działanie:
- Dzięku dużej zawartości witaminy C wspiera układ odpornościowy,
- Dba o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego,
- Warunkuje syntezę kolagenu,
- Bierze czynny udział w istotnych dla organizmu przemianach metabolicznych,
- Wspomaga proces odchudzania i utrzymanie stałej masy ciała dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego,
- Zawatrość bioflawonoidów powoduje, że produkt ma silne właściwości antyoksydacyjne oraz uszczelniające ściany naczyń krwionośnych,
- Korzystanie wpływa na młodość skóry i narządów wewnętrznych,
- Chroni organizm przed chorobami układu sercowo – naczyniowego,
- Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, które przynoszą ulgę w bólach stawów, głowy, a także wszelkich stanach zapalnych,
- Zapobiega nieswoistym zapaleniom jelit i reumatoidalnym zapaleniom stawów,
- Kwas elagowy zawarty w jagodach Camu Camu jest substancją, która ma działanie antykancerogenne,
- Może wpływać relaksująco i uspokajająco na organizm, co z pewnością pozwoli zrównoważyć wahania nastroju i zwalczyć niepokój psychiczny, m.in. u kobiet cierpiących na depresję lub zmiany nastroju w okresie menopauzy,
- Jagody camu camu znacząco redukują stres oksydacyjny, który uważany jest za jeden z podstawowych czynników rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, czy chorób neurodegeneracyjnych (np. choroba Alzheimera).
Skład:
100% BIO Camu Camu (myrciaria dubia) surowy proszek z upraw ekologicznych bez sztucznych dodatków, takich jak kwas askorbinowy.
Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:
Składnik odżywczy | Zawartość w dziennej porcji | % ZDS* |
Witamina C | 420 mg | 525% |
*ZDS – zalecane dzienne spożycie
Sposób użycia:
Jako suplement diety 1 łyżeczka proszku dziennie jako dodatek do ulubionego soku, koktajlu czy jogurtu.
Ostrzeżenia i przechowywanie:
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Zawartość w opakowaniu:
100 gram BIO surowego proszku z owoców Camu Camu (myrciaria dubia).
Polecamy inne nasze aukcje!