BIO Białko konopne, z ekologicznie uprawianych, surowych ziaren konopi. Białko powstaje przez tłoczenie na zimno nasion konopi. Uzyskany w ten sposób olej oddziela się od substancji stałych. Powstała pasta jest suszona, a następnie mielona na drobny proszek. Jest to produkt całkowicie naturalny i nie przetworzony, dlatego zachowuje swoje wszystkie cenne, a zarazem pożądane właściwości.
Konopie znane są ludzkości już od przeszło 8000 lat. Jej drogocenne właściwości (nie tylko zdrowotne), jako pierwsi dostrzegli Chińczycy, którzy jako pierwsi rozpoczęli ich uprawę na szeroką skalę. Do dnia dzisiejszego Chiny, są światowym liderem w produkcji konopi.
Białko konopne właściwości – czyli wartościowy proszek z małych ziarenek
Konopie, to najbardziej kompletne źródło białka w całym królestwie roślin. Z tego tez powodu zaliczane są do grupy produktów superfood. Bogate w aminokwasy egzogenne, kwas tłuszczowy (optymalny stosunek kwasów omega – 3 do omega – 6) i błonnik pokarmowy. Naturalne źródło witaminy E oraz cynku, fosforu i żelaza.
Białko z konopi, to produkt naturalnie bezglutenowy, stanowiący kompletne źródło białka. Bardzo szybko się wchłania i jest lekkostrawne. Nie powoduje uczucia wzdęcia. Charakteryzuje się też zrównoważonym pH.
Białko konopne, polecane jest w szczególności osobom uprawiającym sport, aktywnym fizycznie oraz wszystkim prowadzącym zdrowy tryb życia, a nawet osobom odchudzającym się. Polecane jest również wszystkim chcącym zwiększyć dzienne spożycie wysokowartościowego białka.
Białko z konopi - jak spożywać, do czego dodać
Białko z konopi, jest całkowicie neutralne i nie wpływa na smak przygotowanych przez nas potraw czy koktajli. Jako, że jest to produkt całkowicie roślinny, może być spożywane codziennie. Zalecane dzienne spożycie to od 1 do 3 razy dziennie po 2 łyżki (10 gram).
Najlepiej sprawdzi się, jako pełnowartościowy dodatek do codziennej owsianki, musli, jogurtów, twarożków, omletów, sałatek, sosów, wypieków czy koktajli.
Smacznym i szybkim w przygotowaniu, jest koktajl bananowy z dodatkiem ekologicznego białka konopnego. Wystarczy 1 banan, sok z połowy cytryny, jogurt naturalny lub mleko, 3 łyżki ekologicznego syropu z agawy, 1 łyżka nasion chia i 1 łyżka białka konopnego. Wszystko dokładnie zmiksować i gotowe. Smacznego.
Informacje o produkcie
Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki: 100% BIO Białko konopne (proszek proteinowy z europejskiego ziarna konopi)
Kraj pochodzenia: Litwa
Ilość netto: 200g
Certyfikaty: Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Suplement Diety: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, niedostępnym dla małych dzieci. Nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Suplementy diety nie mogą być stosowane, jako zamiennik zróżnicowanej diety.
Białko konopne wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1633 kJ / 390 kcal
Tłuszcz 12 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2 g
Węglowodany 25 g
w tym cukry 6 g
Białko 51 g
Sól <0,01 g