OPIS
Ekologiczna kawa z samopszy to pyszna kawa zbożowa wyróżniająca się delikatnym smakiem orzechowym oraz lekką nutą goryczy. Samopsza to najstarszy gatunek pszenicy - jej wiek szacowany jest na ok. 9000 lat. Jest to odmiana dzika, uważa się ją za roślinę leczniczą. Prawdopodobnie najbardziej wartościowy produkt w naszej ofercie!
Właściwości samopszy
Bogactwo zwartych w niej marko i mikro elementów, substancji odżywczych i witamin sprawia, że ziarno to uznane jest za roślinę leczniczą. Samopsza charakteryzuje się wyjątkowo dużą zawartością błonnika pokarmowego oraz zadowalającą ilością przeciwutleniaczy hamujących procesy nowotworowe, starzenia się komórek i pozytywnie wpływa na narząd wzroku, gdyż luteina będąca silnym przeciwutleniaczem chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Pszenica samopsza jest ziarnem obfitującym w białko oraz aminokwasy egzogenne mające wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, hormonów tarczycy i nadnerczy oraz są korzystne w leczeniu depresji. Szereg istotnych dla zdrowia funkcji spełniają pierwiastki również zawarte w ziarnie samopszy. Magnez, cynk, mangan, potas, żelazo są elementami obowiązkowymi w każdej diecie.
Przygotowanie kawy z samopszy
Kawę z samopszy można przygotowywać zarówno na ciepło, jak i na zimno w postaci kawy mrożonej dodając kostki lodu lub kulki ulubionych lodów mlecznych. Doskonale smakuje również z dodatkiem mleka, miodu lub cukru czy naturalnych słodzików a także przypraw np. cynamonu, imbiru, wanilii, kardamonu i anyżu.
Każdego dnia zamiast po kolejną filiżankę tradycyjnej kawy, sięgaj po kubek aromatycznej, pełnej zdrowia kawy z samopszy. Taki nawyk pozwoli zaobserwować z dnia na dzień jak zmienia się Twoje samopoczucie. Najlepsze bowiem płynie z natury.