BIO AMARANTUS EKSPANDOWANY 250 g
Opis produktu:
Amarantus ekspandowany (popping) pomimo tego, że jest jedną z najstarszych uprawianych roślin na świecie, to tak naprawdę jego walory zostały odkryte w kuchni na przestrzeni kilku ostatnich lat. Doceniany przez Azteków, Majów i Inków, dopiero w XVI stał się znany w Europie jako roślina ozdobna. Później zaczął być masowo uprawiany w Indiach i Chinach, obecnie jego uprawy są powszechne na większości kontynentów.
Amarantus stosowany jest w kosmetyce, farmaceutyce oraz w kuchni. Dostępność amarantusa w postaci ziaren, mąki, płatków, czy ziarna prażonego (poppingu), pozwala na jego szersze wykorzystanie w sztuce kulinarnej.
Właściwości amarantusa:
- jest źródłem białka, witamin (E, C oraz z grupy B) i minerałów (żelazo fosfor, wapń, potas, magnez)
- zawiera więcej błonnika niż inne zboża.
Kulinarna zastosowanie amarantusa:
Amarantus ekspandowany (popping) nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Może być bezpośrednio dodany do owsianki, musli czy jogurtu. Urozmaici i wzbogaci nie tylko sałatkę, ale również domowe wypieki. Idealnie nada się do panierki.
Miejsce pochodzenia: Polska/Indie (w zależności od dostępnej partii)
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, gorczycę, orzechy, seler, sezam, soję. Pakowanie wymienionych produktów jest rozdzielone czasowo, jednak nie możemy w 100% zagwarantować, że w pakowanych produktach nie znajdą się śladowe ilości alergenów
Opakowania:
Nasze produkty pakowane są w torebki strunowe typu doypack lub słoiki PET. Wszystkie opakowania posiadają certyfikat do przechowywania żywności.
Co wyróżnia nasze opakowania?
-
bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
-
solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
-
wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
-
czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.