Ziarno kakaowca - Theobroma cacao - z którego powstaje czekolada zawiera wiele cennych dla skóry substancji, posiada zdolność zmiękczania skóry i włosów. Antyoksydanty, znajdujące się w czekoladzie, zapobiegają rozwojowi wolnych rodników, które wpływają na utratę przez włosykolagenu, elastyny i innych protein.
BINGOSPA
CZEKOLADOWY KONCENTRAT
CYNAMONOWO - KOFEINOWY Z PAPRYKĄ
DO KĄPIELI
Czekoladowy koncentrat cynamonowo-kofeinowy z papryką do kąpieli BINGOSPA
Preparat przeznaczony jest do kąpieli wyszczuplających i antycellulitowych. Kąpiel wzmaga i przyśpiesza działanie na skórę substancji aktywnych. Koncentrat zawiera: sól kamienną, olejek cynamonowy, kofeinę, aromat paprykowy i masło kakaowe.
STOSOWANIE
Do kąpieli: do ciepłej wody wsypać 4 płaskie nakrętki koncentratu. Przebywać w kąpieli 20 minut. Następnie ciało spłukać wodą i zawinąć w ręcznik na kilka minut.
Do okładów: wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody do otrzymania konsystencji pasty, którą nałożyć na wybrane miejsca ciała. Można stosować pod prysznicem.
Waga 1000 g
CZEKOLADA W KOSMETYKACH
Czekolada posiada aromatyczny zapach i jest niezwykle delikatna
WŁAŚCIWOŚCI CZEKOLADY
- Nawilża i ujędrnia skórę. - witaminy A, E i PP powodują że czekolada ma działanie nawilżające oraz ujędrniające skórę. Na powierzchni skóry pozostawia film ochronny który zapobiega utracie wody z naskórka . Poprzez takie działanie skóra staje się nawilżona oraz natłuszczona, bardziej jędrna i elastyczna.
- Wyszczupla - kofeina występująca w czekoladzie ma działanie wyszczuplające. Regularne korzystanie z zabiegów z czekoladą przyspiesza przemiany metaboliczne organizmu i spalanie tkanki tłuszczowej .
- Poprawia nastrój - kosmetyki z zawartością czekolady pozytywnie wpływają również na poprawę samopoczucia. Łatwo przyswajalne mikroelementy usprawniają funkcjonowanie naszych komórek nerwowych i sprzyjają powstawaniu endorfin
- Odmładza - ziarna kakaowca neutralizują działanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się skóry
- Redukuje cellulit - kofeina pobudza metabolizm organizmu, spalanie tkanki tłuszczowej, hamuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych oraz przyspiesza proces lipolizy. Właściwości ujędrniające czekolady sprawiają że pomarańczowa skórka na ciele staje się mniej widoczna.