BILAVIT Sól Himalajska Gruba
Sól himalajska różowa gruba wydobywana jest u podnóża Himalajów - najwyższego łańcucha górskiego na ziemi. Panują tam szczególne warunki atmosferyczne, co przekłada się m.in. na parametry gleby. Wszystko to sprawia, że sól himalajska różowa charakteryzuje się bogactwem minerałów i cennymi walorami zdrowotnymi. Sól himalajska różowa gruba jest wydobywana z zachowaniem dokładności, cieszy się wyjątkowym smakiem i właściwościami. Jest bardziej słona od zwykłej soli, co przyczynia się do ograniczenia jej spożycia i poprawy zdrowia. Uważa się, że to najzdrowsza i najczystsza sól na ziemi.
Podstawowymi składnikami różowej roli himalajskiej są minerały - udowodniono, że zawiera ich aż ponad 80. To właśnie one świadczą o jej zdrowotnych właściwościach. W wyjątkowo dużej ilości znajdują się tu: magnez, cynk, miedź, siarka, żelazo, sód, fosfor, wapń, chrom i selen. Siarka wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, sód reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, zaś selen warunkuje prawidłową czynność enzymów i wzmacnia układ odpornościowy. Istotną rolę pełni magnez, który wspiera działanie układu nerwowego i zmniejsza częstotliwość bolesnych skurczów mięśni. Wiele z tych pierwiastków pełni działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne. Bogactwo składników mineralnych sprawia, że różowa sól himalajska może być stosowana jako środek łagodzący ukąszenia owadów, oparzenia słoneczne czy stany zapalne. Dodatkowo łagodzi problemy z zatokami i uporczywy katar - można z niej wykonywać inhalacje.
Sól himalajska różowa gruba - wskazania i zastosowanie
Sól himalajska różowa gruba to podstawowy produkt spożywczy w każdej kuchni. Powinni po niego sięgać wszyscy, którzy chcą zadbać o ogólne zdrowie, samopoczucie lub urodę. Sól himalajską różową docenią osoby ograniczające spożycie sodu oraz z chorobami sercowo-naczyniowymi. W związku z działaniem przeciwutleniającym powinny spożywać ją osoby narażone na stres, zanieczyszczenia powietrza, promieniowanie słoneczne i inne czynniki powstawania wolnych rodników tlenowych.
Zastosowanie soli himalajskiej różowej grubej jest identyczne jak w przypadku zwykłej soli. Można ją dodawać do przyrządzanych potraw, bezpośrednio do gotującej się wody lub jako dodatek do nie doprawionych dań już na stole. W związku z tym, że jest bardziej słona od tradycyjnej białej soli, wystarczy już niewielka jej ilość, aby potrawa była odpowiednio doprawiona. Dzięki temu sól wystarcza na dłużej i pozwala ograniczyć spożycie sodu. Jej szczypta dodana do białek przyspiesza ubijanie piany. Sól himalajską różową gruboziarnistą można stosować w kosmetyce, jako dodatek do peelingów. Grube ziarna sprawiają, że martwy naskórek i zanieczyszczenia są sprawnie usuwane. Natomiast płukanki z dodatkiem soli himalajskiej można stosować do dezynfekcji gardła i jamy ustnej.
Tabela składu:
Wielkość opakowania:
1000 g
Wartość odżywcza:
w 100 g
%RWS
Wartość energetyczna
0 kJ / 0 kcal
Tłuszcze
0 g
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0 g
Węglowodany
0 g
-w tym cukry
0 g
Błonnik
0 g
Białko
0 g
Sól
98,7 g
% RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.