Kwas chlebowy lidzki oryginalny jasny 6x1,5l
Białoruski kwas chlebowy z browaru w miejscowości Lida (Квас Лидский Тёмный) to naturalny kwas fermentacyjny wytwarzany z naturalnych składników. To naturalnie gazowany napój pasteryzowany i bezalkoholowy.
Na aukcji oferujemy zestaw sześciu półtoralitrowych butelek typu PET kwasu Lidzkiego, jasnego, produkowanego naturalnymi metodami.
Czym jest kwas chlebowy?
Rozpowszechniony prawdopodobnie za sprawą podróżników przybywających z Księstwa Kijowskiego kwas chlebowy już w średniowiecznej Europie zyskał szeroką sławę. Napój powstaje ze sprawą naturalnej fermentacji, dzięki której wewnątrz pojawia się gaz.
Według rosyjskiej certyfikacji kwas chlebowy to napój o ułamku objętościowym alkoholu etylowego, powstały w wyniku niepełnej fermentacji brzeczki alkoholowo-mlekowej. Nasz oryginalny lidzki jasny kwas chlebowy nie jest napojem alkoholowym.
Właściwości kwasu chlebowego
Najważniejszą cechą kwasu chlebowego, jako produktu wytwarzanego w małych manufakturach przez rolników było niezwykle szybkie gaszenie pragnienia. To właśnie sprawiało, że to ten a nie inny napój zyskał sobie szerokie grono odbiorców, zwłaszcza w sezonie letnim. Dziś w dobroczynnym działaniu kwasu chlebowego docenia się przede wszystkim jego doskonały wpływ na przemianę materii. Co prawda daleko mu do napoju dietetycznego, bo pół litra jasnego kwasu chlebowego z Lidy ma około 145 kcal, to jednak nie powinno wykreślać go ze zdrowej diety. Ale kwas ma coś więcej niż tylko wpływ na przemianę materii, badania wykazują, że może też wspomagać leczenie nadkwasoty i likwidować wzdęcia. Dzieje się tak prawdopodobnie za sprawą zupełnie naturalnego wzbogacenia tego napoju o gaz, który powstaje w wyniku fermentacji.
Właściwości kwasu chlebowego doceniają nie tylko naukowcy, ale i medycyna ludowa, wedle której osoby pijące kwas chlebowy od setek lat były bardziej odporne na najpopularniejsze choroby jak grypa. W składzie kwasu chlebowego znajdziemy duże ilości witaminy B, która jak wiadomo korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego oraz witaminę C, która z kolei pomaga przyswajać spożywane w posiłkach żelazo.
To wszystko sprawia, że kwas chlebowy jest znacznie korzystniejszym i bardziej wartościowym towarzyszem posiłków niż piwo czy inne napoje gazowane i wzbogacane o chemiczne dodatki.
Lidzki kwas chlebowy
Pierwsze wzmianki o lidzkim kwasie chlebowym znajdują się w dokumentach z roku 1920. W czasach radzickich nieodzownym elementem miejskiego krajobrazu była żółta beczka z kwasem chlebowym, stojąca w centrum miasta. W roku 2006 browar z białoruskiego miasta Lida (obwód grodzieński) dokonał swoistej rewolucji, jeśli idzie o rozpowszechnianie produkowanego przez siebie kwasu chlebowego, wprowadził bowiem na rynek kwas chlebowy butelkowany. Lidzki kwas chlebowy powstaje z niepełnej fermentacji brzeczki alkoholowo-mlekowej. Brzeczka jest cieczą klarowną, która jest efektem fermentacji zacieru.
Lida – miejsce, gdzie robi się najlepszy kwas chlebowy
Lida jest miastem w obwodzie grodzieńskim, w którym mieszka ponad 100 tys. mieszkańców. Pierwszy zamek na terenie dzisiejszego miasta powstał już na początku XIV wieku. Warto zaznaczyć, że już w 1590 roku na mocy prawa magdeburskiego Lida otrzymała pozwolenie na budowę browaru. Jednak z jego powstaniem mieszkańcy musieli jeszcze poczekać niemal 300 lat.
Wśród lidzkich zabytków, poza kościołami, zamkiem i koszarami wyróżnia się browar z 1876 roku, w którym do dziś produkowany jest słynny białoruski kwas chlebowy. Na jednym z browarnych kominów fabrycznych do dziś widnieje napis „istniejący od 1876 roku”. Browar w Lidzie to najstarszy funkcjonujący browar na terenie Białorusi. Nie ma się zatem co dziwić, że procedury produkcji zachowane są tutaj w niezwykłym kształcie. W browarze niezmiennie od jego początków produkowano głównie piwo, wszystko zmieniło się na chwilę przed wybuchem pierwszej wojny światowej. Wprowadzona na terenie m.in. dzisiejszej Białorusi, Ukrainy i Rosji prohibicja, wymusiła na zarządzie browaru opracowanie pomysłu na produkcje innego typu napojów – wówczas zaczęto produkować lidzki kwas chlebowy. Sławę browarowi przyniosły stacjonujące na terenie dzisiejszej Białorusi wojska angielskie oraz niemieckie. Po roku 1970 browar z Lidy powraca do produkcji najbardziej nostalgicznych bezalkoholowych napojów z czasów radzieckich, m.in. kompozycji zwanej „Bajkał” z naturalnymi olejkami eterycznymi i ziołowymi. Dziś lidzki browar słynie nie tylko z piwa, ale również kwasu chlebowego, do którego wytwarzania nadal stosuje się naturalne składniki i ekologicznie czystą wodę.
Jasny kwas chlebowy z białoruskiej Lidy
Browar w białoruskiej Lidzie produkuje trzy rodzaje kwasów: jasny, ciemny i letni kwas chlebowy o smaku brzozowo-cytrynowym. Jasny kwas chlebowy ma kwaskowaty smak, który jednak przechodzi w słodki i taki posmak pozostawia w ustach.
Składniki jasnego kwasu chlebowego z lidzkiego browaru
W składzie jasnego kwasu lidzkiego mamy: wodę, cukier, naturalny koncentrat brzeczki kwasu chlebowego (mąka żytnia, słód żytni, fermentowany, słód jęczmienny), koncentrat słodu żytniego ciemnego (fermentowany słód żytni, słód jęczmienny piwowarny ciemny, chleb żytni), kwas cytrynowy.
Różnica w smaku między kwasem chlebowym ciemnym i jasnym
Smak jasnego kwasu chlebowego zdaje się być nieco delikatniejszy niż ciemnego. Jasny kwas jest mniej aromatyczny i nie czuć w nim głębokiego posmaku chleba, stąd znajduje entuzjastów wśród amatorów tego typu naturalnych chlebowych napojów. W jasnym kwasie chlebowym mocniej niż w ciemnym czuć kwaskowatość, co sprawia, że niektórzy uważają go za bardziej orzeźwiający i świeży. Jasny kwas chlebowy jest nieco mniej kaloryczny niż ciemny (145 kcal wobec 195 kcal w 500 ml).
Przechowywanie kwasu lidzkiego jasnego
Kwas chlebowy, niezależnie od tego czy mamy do czynienia z jego ciemną czy jasną odmianą należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Kwas ten najlepiej czuje się w temperaturze powyżej zera, ale poniżej 22 stopni Celsjusza, upały mu nie służą, można więc przechowywać go w lodówce, chociaż znacznie lepsza będzie piwnica. Po otwarciu, w temperaturze poniżej 6-7 stopni Celsjusza kwas może być przechowywany do 24 godzin. Ciemna butelka kwasu sprzyja nie tylko zachowaniu przez niego koloru, ale też chroni wszystkie składniki kwasu oraz pozwala zachować jego pierwotny doskonały smak. Kwas najlepiej pić lekko schłodzony.
Oferowany na naszej aukcji białoruski kwas chlebowy jasny jest magazynowany w ciemności i chłodzie, dzięki czemu jego składniki odżywcze oraz niepowtarzalny smak, nie tracą na wartości. Dbamy o to, by wszystkie oferowane przez nas produkty były przechowywane i wysyłane z zachowaniem największej staranności o zachowanie ich najwyższej jakości.
Na naszych aukcjach znajdą Państwo również lidzki kwas chlebowy ciemny i inne specjały kuchni rosyjskiej, indyjskiej, gruzińskiej i wielu innych. W naszych magazynach posiadamy ryże jaśminowe, przyprawy do dań mięsnych i bezmięsnych, oryginalną gruzińską wodę Borjomi i inne produkty, których próżno szukać w stacjonarnych sklepach.