100% BIO Białko konopne (proszek proteinowy z europejskiego ziarna konopi)
Białko konopne, co to jest i jak powstaje
BIO Białko konopne, z ekologicznie uprawianych, surowych ziaren konopi. Białko powstaje przez tłoczenie na zimno nasion konopi. Uzyskany w ten sposób olej oddziela się od substancji stałych. Powstała pasta jest suszona, a następnie mielona na drobny proszek. Jest to produkt całkowicie naturalny i nie przetworzony, dlatego zachowuje swoje wszystkie cenne, a zarazem pożądane właściwości.
Konopie znane są ludzkości już od przeszło 8000 lat. Jej drogocenne właściwości (nie tylko zdrowotne), jako pierwsi dostrzegli Chińczycy, którzy jako pierwsi rozpoczęli ich uprawę na szeroką skalę. Do dnia dzisiejszego Chiny, są światowym liderem w produkcji konopi.
Białko konopne właściwości – czyli wartościowy proszek z małych ziarenek
Konopie, to najbardziej kompletne źródło białka w całym królestwie roślin. Z tego tez powodu zaliczane są do grupy produktów superfood. Bogate w aminokwasy egzogenne, kwas tłuszczowy (optymalny stosunek kwasów omega – 3 do omega – 6) i błonnik pokarmowy. Naturalne źródło witaminy E oraz cynku, fosforu i żelaza.
Białko z konopi, to produkt naturalnie bezglutenowy, stanowiący kompletne źródło białka. Bardzo szybko się wchłania i jest lekkostrawne. Nie powoduje uczucia wzdęcia. Charakteryzuje się też zrównoważonym pH i jest zdecydowanie wart swojej ceny.
Białko konopne, polecane jest w szczególności osobom uprawiającym sport, aktywnym fizycznie oraz wszystkim prowadzącym zdrowy tryb życia, a nawet osobom odchudzającym się. Polecane jest również wszystkim chcącym zwiększyć dzienne spożycie wysokowartościowego białka.
Białko z konopi - jak spożywać, do czego dodać
Białko z konopi, jest całkowicie neutralne i nie wpływa na smak przygotowanych przez nas potraw czy koktajli. Jako, że jest to produkt całkowicie roślinny, może być spożywane codziennie. Zalecane dzienne spożycie to od 1 do 3 razy dziennie po 2 łyżki (10 gram).
Najlepiej sprawdzi się, jako pełnowartościowy dodatek do codziennej owsianki, musli, jogurtów, twarożków, omletów, sałatek, sosów, wypieków czy koktajli.
Smacznym i szybkim w przygotowaniu, jest koktajl bananowy z dodatkiem ekologicznego białka konopnego. Wystarczy 1 banan, sok z połowy cytryny, jogurt naturalny lub mleko, 3 łyżki ekologicznego syropu z agawy, 1 łyżka nasion chia i 1 łyżka białka konopnego. Wszystko dokładnie zmiksować i gotowe. Smacznego.