Zachęcam do zakupu skryptu z serii: Cykl o Zdrowym Żywieniu
Białka w żywności i żywieniu
Autorzy: praca zbiorowa pod redakcją prof. dr Hab. Jana Gawęckiego
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko - niezastąpiony składnik pożywienia - odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby.
Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
Spis treści:
I. BIAŁKA JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
- Czym jest białko dla chemika
- Strawność i wartość odżywcza białek pożywienia
II. BIAŁKA POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, ICH CHARAKTERYSTYKA I ZNACZENIE W ŻYWNOŚCI
- Białka mięsa
- Białka mleka
- Białka jaj
III. BIAŁKA POCHODZENIA ROŚLINNEGO, ICH CHARAKTERYSTYKA I ZNACZENIE W ŻYWNOŚCI
- Białka roślin zbożowych
- Białka roślin strączkowych i oleistych
IV. BIAŁKA NIEKONWENCJONALNE I BIAŁKA MODYFIKOWANE
- Białka niekonwencjonalne
- Białka modyfikowane
V. BIAŁKA W TECHNOLOGII POTRAW
- Uwodnienie białek
- Odwodnienie białek
- Denaturacja białek
- Rozkład białek
VI. ROLA BIAŁKA W ŻYWIENIU I OCHRONIE ZDROWIA
- Przemiany oraz funkcje aminokwasów i białek w organizmie
- Biosynteza, czyli "narodziny" białek
- Zalecane spożycie białka
- Spożycie białka a zdrowie