Bezpieczeństwo żywnościowe żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w warunkach kryzysu epidemicznego
red. Paweł Kler, Jerzy Bertrandt
Wydawnictwo Adam Marszałek
Toruń 2021
ISBN: 978-83-8180-534-6
liczba stron: 296
okładka miękka
.
Opis wydawcy
.
Niniejsza publikacja ma swojego adresata, ponieważ może służyć oczekiwaniom środowisk naukowych, naukowo-dydaktycznych nie tylko wojskowych wyższych uczelni oraz instytucji, w których gestii spoczywa bezpieczeństwo żywnościowe. Książka może być także użyteczna nie tylko dla studentów, ale i podmiotów gospodarczych.
Fragment recenzji prof. dr. hab. Lecha Kościeleckiego
.
Monografia dotyczy szczególnie ważnego tematu jakim jest bezpieczeństwo żywnościowe i miejsca, jakie zajmuje w obszarze bezpieczeństwa narodowego. Możliwość wystąpienia sytuacji kryzysowej, związanej z zagrożeniem biologicznym żołnierzy Sił Zbrojnych RP jest istotnym elementem, który stanowi tło badań naukowych.
Fragment recenzji prof. dr. hab. inż. Jana Figurskiego
.
Spis treści
.
Paweł Kler
WSTĘP
Mieczysław Pawlisiak
1. Uwarunkowania bezpieczeństwa żywnościowego
Wstęp
1. Istota i treść bezpieczeństwa żywnościowego
2. Determinanty warunkujące bezpieczeństwo żywności
3. Uwarunkowania bezpieczeństwa procesu żywienia
Podsumowanie
.
Jerzy Bertrandt, Bartosz Bertrandt
2. Skażenia biologiczne żywności - realny czynnik narażenia zdrowia żołnierzy
Wstęp
1. Przyczyny powstawania i rozwoju zatruć pokarmowych i chorób przenoszonych przez żywność
1.1. Zanieczyszczenie biologiczne żywności
1.2. Czynniki biologiczne powodujące psucie się żywności
2. Zdrowotne skutki skażenia żywności czynnikami biologicznymi
2.1. Zatrucia i zakażenia pokarmowe
2.2. Choroby wirusowe przenoszone przez żywność
2.3. Choroby pasożytnicze przenoszone przez żywność
3. Potencjalne możliwości wykorzystania czynników biologicznych do skażenia żywności w działaniach bioterrorystycznych
4. Uwarunkowania sprzyjające powstawaniu zatruć pokarmowych i chorób przenoszonych drogą pokarmową w wojsku
4.1. Zadania służby zdrowia w zakresie higieny żywności i żywienia w zakresie zabezpieczeń
4.2. Zadania służby żywnościowej sanitarno-higienicznego w zakresie zabezpieczenia sanitarno-higienicznego oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACAP)
Podsumowanie
.
Jerzy Bertrandt
3. Bezpieczeństwo i ochrona żywności przed zagrożeniem czynnikami biologicznymi
Wstęp
1. Bezpieczeństwo żywności w świetle zagrożeń zanieczyszczeni czynnikami biologicznymi
1.1. Zanieczyszczenia biologiczne żywności
1.2. Charakterystyka wybranych zaburzeń zdrowotnych powodowanych przez potencjalne czynniki biologiczne mogące skażać żywność
2. Najczęściej występujące zakażenia wirusowe przenoszone drogą pokarmową - charakterystyka
3. Najczęściej występujące choroby pasożytnicze przenoszone przez żywność - charakterystyka
Podsumowanie
.
Marek Kalwasiński
4. Pozyskiwanie bezpiecznej żywności na potrzeby Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej
Wstęp
1. Pozyskiwanie żywności na zapasy wojenne
2. Pozyskiwanie żywności na potrzeby użytku bieżącego
3. Pozyskiwanie produktów żywnościowych w ramach outsourcingu
1.2. Kodeks żywnościowy (Codex Alimentarius)
2. Bezpieczeństwo żywności w Unii Europejskiej
3. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Polsce - unormowania prawne
4. Systemy nadzoru i monitorowania bezpieczeństwa żywności
4.1. System wczesnego ostrzegania dla powiadamiania o bezpośrednim lub pośrednim niebezpieczeństwie zagrażającym zdrowiu ludzkiemu (RASFF)
4.2. System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych - HACCP
4.3. Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna
4.4. GLOBALG.A.P. - system zapewnienia bezpieczeństwa żywności dla pierwotnej produkcji rolnej
5. Instytucje państwowe nadzorujące i monitorujące bezpieczeństwo żywności
5.1. Państwowa Inspekcja Sanitarna
5.2. Inspekcja Weterynaryjna
5.3. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
5.4. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
6. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności i żywienia w jednostkach podległych Ministrowi Obrony Narodowej
6.1. Wojskowa Inspekcja Sanitarna
6.2. Wojskowa Inspekcja Weterynaryjna
7. Baza naukowa ds. nadzoru nad bezpieczeństwem żywności
Podsumowanie
.
Mariusz Gułaj
6. Kierowanie procesem zabezpieczenia żywnościowego żołnierzy w warunkach kryzysu
Wstęp
1. Podstawowe pojęcia związane z kryzysem, pandemią oraz dowodzeniem, kierowaniem i zarządzaniem
2. Zadania osób funkcyjnych wynikające z kierowania procesem zabezpieczenia żywnościowego
3. Uwarunkowania oraz determinanty dotyczące kierowania procesem zabezpieczenia żywnościowego
Podsumowanie
.
Jerzy Bertrandt, Bartosz Bertrand
7. Bezpieczeństwo żywności i higiena żywienia w warunkach epidemii COVID-I9
Wstęp
1. Czy istnieje możliwość zakażenia wirusem SARS-CoV-2 drogą pokarmową?
2. Działania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności przed SARS CoV-2
3. Żywienie w trakcie pandemii COVID-19
Podsumowanie
.
Dariusz SPYCHAŁA
8. System zarządzania jakością jako element zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia w SZ RP w warunkach kryzysu epidemiologicznego
Wstęp
1. Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywienia
2. Współczesne zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności
2.1. Zagrożenia związane z kryzysem epidemicznym
2.2. Zagrożenia wynikające z bioterroryzmu
2.3. Zagrożenia wynikające z zafałszowań żywności
3. Sposoby zapobiegania zagrożeniom dla bezpieczeństwa żywności
3.1. Narzędzie oceny ryzyka VACCP 3.2. Narzędzie oceny ryzyka TACCP
4. Wpływ Wojskowej Inspekcji Sanitarnej na system zarządzania bezpieczeństwem żywności w SZ RP
5. Realizacja zakupów, dostaw żywności oraz żywienia wojsk w świetle bezpieczeństwa żywności
Podsumowanie
.
Paweł Kler