Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Niniejsza aukcja dotyczy paczki bezkofeinowej kawy mielonej LAVAZZA Dek, o wadze 250g, w hermetycznym opakowaniu, z datą ważności do 30.07.2022 r.
Uwaga: kawa pakowana w dwupaki, pojedyncze sztuki są w konfekcji koloru srebrnego z napisem: L. decaffeinato.
Kawa przeznaczona do ekstrakcji we wszystkich rodzajach urządzeń imbrykowych, ponieważ jest zmielona nieco grubiej (pod moki), choć firma nie wyklucza domowych ekspresów pompkowych. Nadaje się także do zalewania wrzątkiem.
Uprzejmie informujemy kupujących, na podstawie zastrzeżeń palarni, które ze względu na wymogi paletyzacji prasują kawy mielone w twarde "cegiełki", że trafiające się niekiedy po trudach transportu opakowania miękkie gwarantują pierwotną jakość produktu, i jako takie,
LAVAZZA Dek – jest traktowana przez firmę i smakoszy jako wzór espresso bez kofeiny, podług zasady, że najpierw trzeba stworzyć doskonałą mieszankę, a potem ją poddać obróbce (ważne: naturalnej, używając jako filtra węgla drzewnego!!!) “pozbawiania kopa” (Prima e buono, poi decaffeinato); proces dekofeinizacji dokonano metodą selektywną, by w pestkach owoców kawowca różnego rodzaju zachować źródłowe walory wonne i sensoryczne.
To subtelna, wykwintna mieszanka ziaren 40% robusty i 60% arabiki, o delikatnym charakterze i bogatym smaku po zaparzeniu.
Palenie średnie (“tostatura media”). Słodka (w skali 4/5), bardzo aromatyczna, łagodna, prawie z zerową ilością kofeiny (0.10%). Istotą tego bezkofeinowego przysmaku jest doskonała równowaga miedzy słodem arabik brazylijskich a “mięsistością” specjalnych ziaren kaw azjatyckich.
Jej pełnię wzbogaca możliwość znakomitego komponowania się z mlekiem (caffe latte, cappuccino).
Rodzinna spółka LAVAZZA to najsławniejsza palarnia włoska, z siedzibą w Turynie. Założył ją Luigi Lavazza w 1895 roku. Początkowo był to nieduży sklep spożywczy sprzedający różne artykuły, m.in. kawę. W 1910 roku firma przekształciła się wyłącznie w zakład obróbki surowych pestek owoców kawowca, osiągając w tym względzie niebotyczny sukces ilościowy i jakościowy – lidera w skali globalnej jeśli chodzi o produkcję kawy gotowej do spożycia oraz handlu nią.