Zakupy z naszych kont: ITALIAMO_CAFFE (kawy) oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy) wysyłamy w jednej paczce.
Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Oryginalna kawa MAURO z Villa San Giovanni (Reggio Calabria) o niepowtarzalnym smaku!
Niniejsza aukcja dotyczy 1 paczki bezkofeinowej kawy mielonej MAURO Dekaffeinato w hermetycznym opakowaniu, o wadze 250 gram.
Najlepiej spożyć przed: 08.2021 r.
Mielenie uniwersalne.
Uprzejmie informujemy kupujących, na podstawie zastrzeżeń palarni, które ze względu na wymogi paletyzacji prasują kawy mielone w twarde "cegiełki", że trafiające się niekiedy po trudach transportu opakowania miękkie gwarantują pierwotną jakość produktu, i jako takie, z pełnowartościową zawartością, nie podlegają reklamacji.
MAURO Decaffeinato – propozycja dla pasjonatów „małej czarnej” uczulonych na kofeinę. Znakomicie zbalansowany zestaw 25% najlepszej arabiki z Brazylii i Południowej Ameryki i 75% wyszukanych robust azjatyckich. Surowe pestki palono wolno na kolor jasny, by zachować źródłową słodycz i olejki aromatyczne. Ziarna przed prażeniem pozbawiono kofeiny metodą naturalną (płukanie wodą gazowaną poprzez filtry z węgla drzewnego), w taki sposób, by smak kawy utrzymać w pełnym guście – jako napój przypominający l'espresso italiano – przyjemny, delikatny i mocno aromatyczny. Bogata woń z filiżanki to bukiet nut kolonialnych, przyprawowo-korzennych i kwiatowo-owocowych z posmakiem czekoladowym na podniebieniu. Zawartość kofeiny zgodnie z normą minimalna: 0,2%.
Jest takie powiedzenie w branży: „Przygody z kawą zawsze się zaczynają od podróży”. Demetrio Mauro (ur. 1905, Reggio Calabria) – twórca marki MAURO, w wieku 10 lat pływał jako chłopiec okrętowy promem „Paolina” poprzez cieśninę messyńską na Sycylię, transportując zwierzęta i rozmaite towary, w tym kawę, a późniejsze zamorskie wyprawy do plantacji były dla niego wyzwaniem i przygodą.
Rodzina Mauro postawiła na nowoczesność połączoną z tradycją. Dziś ich fabryka w Villa San Giovanni (RC), praktycznie u wrót Sycylii, wybudowana w 1997 roku, o powierzchni 37.000 m2, jest jedną z najnowocześniejszych w Europie. Projekt miał połączyć harmonijnie możliwość współpracy człowieka z technologią. Prażalnie stosuje technikę powolnego palenia ziaren, wyselekcjonowanych już na samym początku procesu (by wydobyć organoleptyczne cechy już z surowego produktu). Komputery kontrolują przez cały czas klimat, wilgotność i temperaturę.
Od 1999 roku MAURO posiada system kontroli jakości UNI EN ISO 9001:2000 i HACCP. Firma także jest właścicielem dwóch laboratoriów do analizy fizyczno-chemicznej ziaren i, później, produktów końcowych.