Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko małe włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Niniejsza aukcja dotyczy paczki bezkofeinowej kawy mielonej CORSINI Superior Decaffeinato zamkniętej próżniowo o wadze 250 gram.
Najlepiej spożyć przed: 08.2023 r.
Mielenie grubsze do mok.
Uprzejmie informujemy kupujących, na podstawie zastrzeżeń palarni, które ze względu na wymogi paletyzacji prasują kawy mielone w twarde "cegiełki", że trafiające się niekiedy po trudach transportu opakowania miękkie gwarantują pierwotną jakość produktu, i jako takie, z pełnowartościową zawartością, nie podlegają reklamacji.
CORSINI Superior Decaffeinato jest mieszanką różnych kaw kontraktowanych przez palarnię, z których drogą naturalną usunięto kofeinę (pozostała zawartość śladowa zgodna z normą 0,1%). Do obróbki wybrano owoce najokazalsze, ich „pestki” zróżnicowano i poddano najwnikliwszym sposobom prażenia, a na końcowy efekt miała wpływ wysoko zaawansowana technologia i znajomość tradycji. Mieszanka kaw organoleptycznie odpornych na ekstrakcję w wysokiej temperaturze, zmielona grubiej do zaparzarek na gaz typu moka.
Produkt CORSINI Superior Decaffeinato to bezkofeinowy rarytas dla wybranych; ma przyjemny smak, konsystentność wyrazistą, gorzkość zwyczajną, do zaakceptowania. Propozycja dla osób nie tolerujących kofeiny, którzy chcą pić jednak “małą czarną” w klasie barowego l'espresso, zaparzoną w domu w podgrzewanej kafetierze.
Corsino Corsini był prawdziwym pasjonatem kawy, gdy zakładał swą palarnię przed ponad półwiekiem. Wkrótce stała się ważnym składnikiem rynku włoskiego – praca i zaangażowanie dały znakomite efekty, firma słynie z tego, że obrabia i konfekcjonuje najlepsze ziarna świata.
Obecnie zakładem kieruje Silvano Corsini, syn założyciela, który przejął rodzinną pasję nieustającego podnoszenia jakości wytwarzanych produktów. W 1994 roku Silvano został wybrany przez branżowe czasopismo „Tea and Coffee” z Nowego Jorku Człowiekiem Roku w dziedzinie kawy.
Podążając za konsumencką modą, będącą wynikiem globalizacji, w odkrywaniu wysublimowanych smaków, niekiedy z antypodów, palarnia Corsini stworzyła linię handlową pod nazwą Compagnia dell'Arabica, której zadaniem jest wyszukiwanie, opracowywanie i konfekcjonowanie tzw. jednogatunkowych arabik należących do rynkowej, niszowej grupy cymeliów. Są to wytypowane najlepsze plantacje z Brazylii (Santos), Kolumbii (Medellin), afrykańskich z Etiopii, Kenii i in., pakowane odmiennie - zmielone i sprasowane, hermetyczne ćwierćkilówki, wkładane są luźno w sztywne eleganckie torebki papierowe, opatrzone hasłowymi banderolkami charakteryzującymi zawartość, takimi jak.”aksamitna”, „delikatna”, „intensywna”, „klasyczna” (w sensie źródłowa) etc.