Dbamy o wszystkich naszych klientów, staramy się sprostać wszystkim oczekiwaniom i zadowolić nawet najbardziej wymagające gusta. W związku z tym, że wiemy, iż sporo z naszych klientów z różnych powodów musi uważać na ilość spożywanej kofeiny w ciągu dnia albo w ogóle nie mogą pić napoi zawierających tej substancji postanowiliśmy wyjść im na przeciw i rozszerzyliśmy naszą ofertę o kawę bezkofeinową. Kawa bezkofeinowa co prawa zawiera kofeinę tak samo jak redler zawiera alkohol - są to co prawda ilości śladowe, bo jedna porcja napoju zawiera od 0-7g.
Niesamowity jest fakt, że początek kawy bezkofeinowej zapoczątkował wielki poeta Johann Wolfgang von Goethe! Odkrył on bowiem zależność między dużą ilością wypitej kawy w ciągu dnia a bezsennością. Poprosił naukowca: Friedlieb Ferdinand Runge o rozwiazanie swojego problemu. I tak najpierw Rounge odkrył kofeinę a potem proces, który pozwala się jej pozbyć z ziaren.
Zaś pierwszym producentem kawy bezkofeinowej stał się niemiecki kupiec, Ludwig Roselius i jego współpracownicy. W 1903 roku, Ludwig przypadkowo odkrył, że ziarna kawy zanurzone przez długi okres czasu w morskiej wodzie straciły dużą ilość kofeiny, nie tracąc przy tym wielu walorów smakowych, charakterystycznych dla tego napoju.
Kofeina to związek chemiczny znajdujący się w ziarnach kawy, w herbacie i innych roślinach, która oddziałuje na nasz centralny układ nerwowy. Niestety po pewnym czasie można się na nią uodpornić i organizm nie reaguje już tak jak na początku.
Kawa bezkofeinowa będzie świetnym rozwiązaniem dla wszystkich kobiet, które normalnie raczą się filiżanką kawy w ciągu dnia ale podczas zachodzenia w ciążę na długo się z nią żegnają. Dla osób, które borykają się z nadciśnieniem, z refluksem albo innymi nieżytami żołądka.
Istnieje wiele sposobów usuwania kofeiny z ziaren kawy. Większość z nich obejmuje wodę, rozpuszczalniki organiczne lub dwutlenek węgla. W skrócie, surowe ziarna kawy są myte w wodzie z rozpuszczalnikiem do czasu, aż kofeina zostanie wyekstrahowana, a następnie rozpuszczalnik zostanie usunięty. Następnie ziarna te są prażone w specjalnych piecach, mielone, zalewane wodą i gotowe do spożycia. Ziarna są bezkofeinowe ale wartość odżywcza powinna być prawie identyczna jak zwykłej kawy. Co prawda smak i zapach finalnej filiżanki kawy może być nieco łagodniejszy, a kolor ziaren może się zmienić w zależności od zastosowanej metody dekofeinizacji. Suma sumarum, kawa bezkofeinowa będzie bardziej przyjemna dla tych, którzy są wrażliwi na gorzki smak i zapach zwykłej kawy.
Ziarna kawy bezkofeinowej są myte w rozpuszczalnikach, aby usunąć 97% zawartości kofeiny przed prażeniem. Ile kofeiny znajduje się w kawie bezkofeinowej? Kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie jej pozbawiona, zwykle jest to około 3 mg na filiżankę , jednakże jedno z badań wykazało, że każda filiżanka (180 ml) kawy bezkofeinowej zawierała 0–7 mg kofeiny. Z drugiej strony przeciętna filiżanka zwykłej kawy zawiera około 70–140 mg kofeiny, w zależności od rodzaju kawy, metody przygotowania i wielkości kubka- tym bardziej, że zwykle na jednym kubku kawy dziennie się nie kończy:)
Kawa bezkofeinowa zawiera antyoksydanty i zawiera składniki odżywcze więc nie jest takim strasznym diabłem jak nią nie raz robią. W rzeczywistości jest to jedno z największych źródeł przeciwutleniaczy w naszej diecie. Kawa bezkofeinowa zawiera podobne ilości przeciwutleniaczy jak zwykła kawa, chociaż mogą być nawet do 15% niższe. Ta różnica jest najprawdopodobniej jest spowodowana niewielką utratą przeciwutleniaczy podczas procesu dekofeinizacji. Głównymi przeciwutleniaczami w zwykłej i bezkofeinowej kawie są kwasy hydrocynamonowe i polifenole. Przeciwutleniacze bardzo skutecznie neutralizują reaktywne związki zwane wolnymi rodnikami. Zmniejsza to uszkodzenia oksydacyjne i może pomóc w zapobieganiu chorobom takim jak choroby serca, rak i cukrzyca typu 2. Oprócz antyoksydantów, bezkofeinowy napój zawiera również niewielkie ilości niektórych składników odżywczych. Jedna filiżanka parzonej kawy bezkofeinowej stanowi 2,4% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 4,8% potasu i 2,5% niacyny lub witaminy B3. Ponownie, może się wydawać, że nie jest to dużo składników odżywczych, ale ilości szybko się sumują, jeśli pijesz 2-3 (lub więcej) filiżanek kawy dziennie. Kawa bezkofeinowa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Może również zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Zarówno kawa zwykła, jak i bezkofeinowa wydają się mieć pozytywny wpływ na związany z wiekiem spadku zdolności umysłowych. Badania na komórkach ludzkich pokazują również, że kawa bezkofeinowa może chronić neurony w mózgu. Może to pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
Składniki: kawa palona, świeżo mielona 100% Arabika. Kawa bezkofeinowa z idealnym balansem pomiędzy kwaskowatością, łagodnością i doskonałym smakiem