Owoc dzikiego bzu – surowiec prosto z apteczki matki natury
Dziki bez hebd, czyli Sambucus ebulus to krzew bardzo podobny do bzu czarnego, występujący w rejonie Kaukazu, w środkowo-wschodniej Europie, a także na południu Polski. Podobne są również właściwości obu tych krzewów, z tą różnicą, że bez hebd cechuje się intensywniejszym zapachem i wyższym stężeniem glikozydów. W swoim składzie ma również m.in. garbniki i flawonoidy.
Jest to roślina, z którą należy obchodzić się ostrożnie – potrafi przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia, jednak nadmierne spożycie, zwłaszcza bez poddania wysokiej temperaturze, prowadzić może do zatrucia i efektów wręcz odwrotnych od spodziewanych. Z pojawiających się przez całe lato biało-różowych kwiatów dojrzewają ciemne owoce. To właśnie w nich najłatwiej wykorzystać działanie dzikiego bzu.
Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje dziki bez?
Podobnie jak jego kuzyn, bez czarny, tak samo dziki bez hebd jest przydatnym surowcem zielarskim w przypadku różnych dolegliwości.
- działa moczopędnie, napotnie oraz przeczyszczająco
- pomaga pozbyć się puchliny wodnej
- wspomaga oczyszczanie organizmu
- działa przeciwzapalnie
- wspomaga walkę z przeziębieniem i gorączką, a także bólem gardła i kaszlem
- zawarte w owocach dzikiego bzu substancje zmniejszają ryzyko nowotworów i hamują rozwój bakterii Helicobacter pylori
Jakie jest ich zastosowanie?
Bez hebd może posłużyć do przygotowania odwaru – spożywany doraźnie i w niewielkich ilościach pomoże pozbyć się dolegliwości. Medycyna ludowa wykorzystuje równe części tej rośliny także jako składnik okładów i dodatek do kąpieli. W tej postaci złagodzi bóle reumatyczne, rozgrzeje, przyniesie ulgę w nerwobólach.
Sposób użycia i środki ostrożności
Z suszonych owoców przygotowuje się odwar – należy zalać je zimną wodą (1 szklanka wody na 1 łyżeczkę suszu) i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Dziki bez jest rośliną o silnym działaniu i dużym stężeniu substancji aktywnych – dlatego należy go stosować w porozumieniu z lekarzem, naturopatą lub farmaceutą. Nie należy spożywać surowych owoców. W razie objawów przedawkowania i zatrucia (biegunki, wymioty, bóle i zawroty głowy itp.) należy przerwać stosowanie i skonsultować się z lekarzem.
Dodatkowe informacje:
Opis towaru Czarny bez, popularnie zwany hyćką, jest surowcem zielarskim, kwitnie od maja do czerwca, mijamy go w parkach, lasach oraz na skraju łąki. Wszystkie części czarnego bzu zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną, który podczas gotowania i suszenia ulega rozkładowi. Nie należy więc jeść owoców bezpośrednio z krzaczka. Spożywanie przetworzonego czarnego bzu jest całkowicie bezpieczne.
Stosowanie Odwar: Łyżeczkę suszonych owoców zalać szklanką zimną wodą i gotować pod przykryciem 5-10 minut lub 1-2 łyżeczki owoców zalać szklanką wrzącej wody. Pozostawić na ok. 5 min. do zaparzenia.
Skład towaru 100% owoce dzikiego bzu.
Kraj pochodzenia Niemcy
Sposób użycia
- napar
- kąpiele
Część rośliny owoc
Sposób pakowania
Nasze produkty pakujemy w bezpieczne i wygodne opakowania doypack. Swobodnie można je otwierać oraz zamykać co sprawia, że zawartość opakowania jest zawsze świeża. Pasek strunowy zapewnia, aby wnętrze produktu nie uległo wysuszeniu. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby nasze produkty były możliwie jak najbardziej pozbawione zbędnego plastiku.
Jakie są udogodnienia doypack?
- produkty zawsze świeże
- łatwe otwieranie i zamykanie strunowe
- wygodne do stabilnego postawienia na półce
- idealne opakowanie do szkoły, na wycieczkę czy w podróż
- jesteś eko! my razem z Tobą!
Dbamy o jakość produktów!
- każdy produkt jest weryfikowany pod względem jakości zanim trafi w Twoje ręce
- współpracujemy tylko ze sprawdzonymi certyfikowanymi dostawcami
- do produkcji tego towaru używamy najwyższej jakości materiałów
- zapewniamy możliwie najdłuższe terminy ważności produktu
- ekonomiczne i praktyczne opakowania sprawiają, że produkt jest zawsze świeży i aromatyczny
* Warto mieć na uwadze, iż zdrowy tryb życia i równowaga w odżywianiu są gwarantem prawidłowego funkcjonowania organizmu.
* W zakładzie są również pakowane produkty takie jak: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Mimo wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produktach powyższych surowców.
* Należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, pamiętać, aby opakowanie było szczelnie zamknięte.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Certyfikat jakości
Zapewniamy certyfikat jakości PREMIUM naszych produktów dzięki któremu masz pewność i gwarancję, że produkty które otrzymasz są najwyższej możliwej jakości w stosunku do ceny. Każde zamówienie otrzymuje certyfikat jakościowy zapewniający profesjonalną jakość obsługi klienta oraz certyfikowaną jakość otrzymanych produktów. Tworzymy standardy PREMIUM , które zapewniają najwyższe standardy wśród sprzedających.
Bakaliove Polska marka PREMIUM
Wspieraj polskie produkty i rozwój firm z polskim kapitałem. Kupując w BAKALIOVE wspierasz Polskie produkty i rodzimego producenta. Kierujemy się mottem "Dobre, bo Polskie", a naszym priorytetem jest oferowanie możliwie jak największej ilości produktów, które mogą być uprawiane w Polsce. Wspieramy obieg produktów POLSKI ROLNIK > KONSUMENT. Produkty z BAKALIOVE to coś więcej... to pasja do ziół, przypraw, zdrowej żywności, którą tworzymy i oddajemy w Twoje ręce. Pokochaj to co my... Pokochaj BAKALIOVE.