Bez czarny owoc to naturalny sposób na przeziębienie?
Bez czarny – Sambucus nigra – jest znaną i popularną rośliną, której wykorzystanie w celach leczniczych miało swój początek już wieki temu. Owoce tej rośliny, w starożytnym Egipcie, były stosowane w łagodzeniu oparzeń. Indianie zamieszkujący Amerykę Północną używali bzu czarnego do leczenia przeziębień i chorób skórnych.
Właściwości owoców czarnego bzu
Pijąc gorący, świeżo zaparzony napar możemy spodziewać się efektu rozgrzania. Działa napotnie, co jest pomocne w przeziębieniach. Zawartość witamin (A, C oraz z grupy B) w owocach bzu czarnego jest dodatkowym atutem, ponieważ wzmacnia nasz organizm i jest ich naturalnym źródłem.
Uważany jest za produkt pomagający również w gojeniu się ran oraz w walce z niestrawnościami. Owoce czarnego bzu są świetnym źródłem antyoksydantów, a dzięki ich obecności wspomagamy walkę z wolnymi rodnikami oraz zapewniamy dłuższą żywotność naszych komórek.
Jak stosować owoce czarnego bzu?
Z owoców czarnego bzu możemy przyrządzić wiele przetworów. Powidła mają idealną konsystencję, są bardzo smaczne i zdrowe. Możemy także przygotować soki na zimę (bez czarny doskonale komponuje się z jeżynami lub truskawkami) albo po prostu zajadać ususzone owoce.
Świetnym rozwiązaniem jest przyrządzenie syropu z dodatkiem cukru trzcinowego i soku z cytryny. Stosowany jest również w kosmetyce. Napar z owoców czarnego bzu wspomaga walkę z cieniami pod oczami. Wykonując kilkunastominutowe, ciepłe okłady z naparu jesteśmy w stanie pomóc skórze w walce z niechcianymi wypryskami.
Napar z owoców bzu czarnego
Do około 200 ml wrzącej wody dodajemy 2 łyżeczki suszonych owoców. Parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Ze względu na lekko cierpki smak warto – do przestygniętego naparu – dodać łyżeczkę miodu.
Należy pamiętać, że owoce te nie zwiększają swojej obojętności pod wpływem zanurzenia ich w wodzie i często wypływają na wierzch filiżanki, dlatego warto umieścić je w koszyczku do zaparzania.
Ciekawostki
Owoce czarnego bzu są przysmakiem ptaków, często – poprzez przenoszenie owoców w dziobach – gubią je, co skutkuje rozsiewaniem nasion w wielu miejscach. Do celów spożywczych jest uprawiany profesjonalnie.
Produkt wysyłany jest w opakowaniu typu "doypack" ze struną, a to pozwala na zachowanie długiej świeżości.
Opakowanie jest trwałe i można je wielokrotnie otwierać i zamykać.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.