- W klasie C16/20
- Wytrzymałość na ściskanie ≥ 20 Mpa
- Grubość warstwy od 25 mm do 100 mm
- Wysoka wytrzymałość mechaniczna
- Do wewnątrz i na zewnątrz
- 25 kg
- produkt polski
Beton B20 jest gotową suchą mieszanką betonową klasy C16/20 opartą na bazie wysokiej jakości cementu oraz specjalnie dobranych kruszyw i środków modyfikujących.
BETON B20 przeznaczony jest do wykonywania prac betoniarskich, betonowych podkładów podłogowych, posadzek o grubości od 25 mm do 100 mm oraz obsadzania słupków ogrodzeniowych, wykonywania podbudów. Może być stosowany do wewnątrz i na zewnątrz budynków.
PRZYGOTOWANIE PODŁOŻA:
Podłoże powinno być wysezonowane, suche, stabilne, równe i nośne tzn. odpowiednio mocne, oczyszczone z warstw mogących osłabić przyczepność (kurzu, brudu, wapna, olejów, tłuszczów, wosku, resztek farby olejnej i emulsyjnej). W przypadku konieczności wykonania warstwy na stałych podłożach o nośności trudnej do określenia (np. pylących, trudnych do oczyszczenia) zaleca się wykonać próbę przyczepności, polegającą na nałożeniu warstwy kontrolnej i sprawdzeniu połączenia po min 48 godzinach. Luźne elementy usunąć. Podłoże silnie nasiąkliwe przy dużym nasłonecznieniu zwilżyć wodą . Przy wykonywaniu podkładów należy przestrzegać zasad stosowania dylatacji. Przygotowanie podłoża rozpocząć od jego oczyszczenia i wykonania dylatacji oddzielającej od ścian i innych elementów za pomocą taśmy dylatacyjnej lub pasów styropianu. Ewentualne dylatacje występujące w podłożu przenieść tak, aby pokrywały się z nimi dylatacje w wykonywanym podkładzie. Następnie rozłożyć równomiernie na całej powierzchni folię budowlaną o grubości min. 0,2 mm z wywinięciem ponad przewidywany poziom wykonywanego podkładu. Przy połączeniach folii zastosować zakład min.10-15 cm i skleić ją na złączach taśmą samoprzylepną lub zgrzać, aby uzyskać szczelną izolację. Jeśli zachodzi potrzeba, bądź jest to wymagane należy zastosować i ułożyć zbrojenie.
PRZYGOTOWANIE ZAPRAWY:
Przygotowanie polega na wsypaniu suchej zaprawy do naczynia z odpowiednią ilością wody (2 - 4 l na 25 kg). Następnie masę mieszać ręcznie lub mechanicznie za pomocą wiertarki wolnoobrotowej z mieszadłem lub betoniarki, aż do uzyskania jednorodnej masy bez grudek. Pozostawić na około 5-10 min i wymieszać ponownie. Jeżeli zajdzie potrzeba dodać niewielką ilość wody i zamieszać ponownie w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji masy. Tak przygotowaną masę należy zużyć w ciągu 30-60 minut w zależności od warunków atmosferycznych. Niedopuszczalne jest modyfikowanie zaprawy poprzez dodanie innych składników chemii budowlanej np. piasku, cementu, oraz innych dodatków, ponieważ może spowodować to utratę właściwości betonu. Stwardniałej zaprawy nie mieszać z woda, ani ze świeżym materiałem.
ZUŻYCIE:
Średnio zużywa się od 20 kg/1 m² warstwy o grubości o grubości 10 mm. Proporcja mieszanki z wodą to około 2-4 l wody na 25 kg suchej mieszanki.
Temperatura powietrza od +5°C do +25 °C Temperatura podłoża od +5°C do +25 °C Prace prowadzić w temperaturze od +5 °C do +25 °C. Przez okres 7 dni po zakończeniu prac temperatura powietrza nie powinna być niższa niż +5 °C, a przez kolejnych 21 nie powinna spadać poniżej 0 °C.